Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 oktober 2019

  Antibiotikabehandling hos mjölkkor på stabilt låg nivå

  Sverige ligger i topp när det gäller låg användning av antibiotika. Endast 12 av 100 mjölkkor om året behandlas med antibiotika.

   Sverige ligger tillsammans med Norge, Finland och Island bäst till när det kommer till hur lite antibiotika man använder för livsmedelsproducerande djur. Arkivbild.
  Sverige ligger tillsammans med Norge, Finland och Island bäst till när det kommer till hur lite antibiotika man använder för livsmedelsproducerande djur. Arkivbild. FOTO: Marion Palm

  I Sverige behandlades 12 av 100 någon gång under året med antibiotika 2018. Det är en halvering sedan 2001, enligt en nyligen publicerad rapport från Växa Sverige. Under denna period har andelen mastitbehandlingar också halverats och endast 6 av 100 kor behandlades för mastit 2018.

  Enligt rapporten behandlas de flesta sjukdomsfall hos svenska mjölkkor enbart med penicillin, något i stället för andra antimikrobiella medel är ett bra sätt att minska risken för antibiotikaresistens. Till exempel behandlas 90 procent av mastitutbrott med penicillin och drygt 80 procent av klöv- och bensjukdomar behandlas med penicillin.

  Lägst användning i Europa

  ”Friska kor behöver inte antibiotika. Tack vare det gemensamma arbetet med smittskyddsåtgärder, foder av god kvalitet, avel och djuromsorg i världsklass har vi i Sverige successivt minskat förskrivning av antibiotika till mjölkkor”, säger Ann Nyman, epidemiolog Växa Sverige i ett pressmeddelande.

  Sverige ligger enligt ESVAC, European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consuption, tillsammans med Norge, Finland och Island lägst i Europa sett till mängden antibiotika som används till livsmedelsproducerande djur.

  I beräkningen ingår uppgifter för alla hondjur i besättningar anslutna till kokontrollen för respektive år. Cirka 70 procent av Sveriges mjölkkor och mjölkbesättningar är anslutna till kontrollen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen