Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars 2016

  Sverige får exportera färskt nötkött till Japan

  Sverige får nu exportera färskt nötkött till Japan, efter att utrikesdepartementet och den japanska ambassaden undertecknat ett avtal som gör det möjligt med svensk export. Det uppger Jordbruksverket.

  – Det har varit en lång process för att få Sverige godkänt. Det krävs mycket förhandling och tar extralång tid eftersom Japan gör en egen riskbedömning, säger Åsa Kjellgren på Livsmedelsverket.

  Jobba för export

  Arbetet med att få Sverige godkänt började redan 2006, och har sedan dess drivits av Livsmedelsverket i samarbete med Jordbruksverket, svenska ambassaden i Japan och Näringsdepartementet.

  Japanska delegationer har granskat hela det svenska kontrollsystemet för livsmedelssäkerhet och djurhälsa. Resultaten av inspektionerna bedömdes som goda, vilket nu lett till att Sverige godkänts.

  Ingen köttkvot

  I nuläget finns ingen kvot satt för exporten av färskt kött och det är osäkert hur stort intresset är bland svenska företag.

  – Det är inget företag som anmält sig för inspektion ännu, men det har heller inte gått speciellt lång tid sedan vi blev godkända, säger Åsa Kjellgren.

  Ställer krav

  Japan ställer flera krav på företag som vill exportera färskt nötkött, bland annat accepteras bara kött från nötkreatur som är yngre än 30 månader.

  Relaterade artiklar

  Till toppen