Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober

  Högt vetepris lockar till försäljning

  Den senaste tiden har vetepriset stuckit upp internationellt. Bra att den svenska marknaden är med på uppgången, tycker Johan Karlzén, Spannmålsodlarna, som passat på att sälja vete.

   Veteskörd i Kanada – världens sjätte största producent av grödan.
  Veteskörd i Kanada – världens sjätte största producent av grödan. FOTO: Jeff McIntosh/Pa Photos/TT

  Förra veckan, när USA:s jordbruksdepartement släppte en kvartalsrapport som visade på lägre lagernivåer än förväntat på flera grödor, fick redan stigande priser en extra skjuts upp. Bakgrunden är en stark efterfrågan från Kina.

  Ytterligare prisdrivande faktorer på vetemarknaden har varit torra förhållanden för höstsådden i viktiga produktionsområden som Ukraina och delar av Ryssland och EU. Att exportnationen Frankrike fått ett betydligt sämre skördeutfall i år än normalt har gynnat export från länder i Östersjöområdet. Tillgången från Ryssland har också varit begränsad.

  – Vi har haft en väldigt bra efterfrågan från de stora underskottsområdena Nordafrika, Mellanöstern och Sydostasien vilket har drivit upp priserna, säger Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

   Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen.
  Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen. FOTO: Helena Holmkrantz/Lantmännen

  Tillfälliga lager

  Lantmännens betalning ligger runt 1 800 kronor per ton för kvarnvete med en proteinhalt över 12 procent, vilket en stor del av den svenska veteskörden håller i år, enligt bolaget. Leveranser efter årsskiftet betalas upp ytterligare. Fodervete ligger ungefär 100 kronor per ton lägre än kvarnvete.

  – Det finns ett säljintresse på den här nivån. Vi har köpt rätt mycket spannmål nu från lantbrukare, säger Mikael Jeppsson, Lantmännen.

  Tack vare årets goda skördeförhållanden och låga vattenhalter har lantbrukare som normalt sett inte lagrar spannmål kunnat lägga upp tillfälliga lager för att invänta högre priser. Det är viktigt att spannmålen är kyld och att man håller koll på temperaturen i dessa lager så det inte blir problem med skadegörare, påpekar Mikael Jeppsson.

  Bra kalkyl

  En svag svensk krona hjälper upp betalningen och med undantag för 2018, när torkan drog upp priserna, var det länge sedan vetepriset låg på samma nivå under hösten.

  – Det är roligt att marknaden reagerar och priserna på den svenska marknaden för en gång skull följer med upp, säger Johan Karlzén, ordförande för Sveriges Spannmålsodlare och driftsledare på ÅRE Handelsbolag mellan Malmö och Ystad.

  Själv har han passat på att sälja kvarnvete och maltkorn den senaste tiden, motsvarande ungefär 20 procent av årets skörd.

  – Det blir en bra kalkyl på vete. Det är inget snack om det. Samtidigt är det viktigt att säga att priset vi hade i skörd gav en väldigt dålig kalkyl, det gick knappt runt på det, säger han.

  Det mesta av årets rapsskörd ligger i lager och är fortfarande osåld, berättar Johan Karlzén.

  – Rapsen är spännande. Det har varit en liten dipp men jag tror det finns en uppsida på rapsen framöver, säger han.

   Johan Karlzén, ordförande i Sveriges Spannmålsodlare.
  Johan Karlzén, ordförande i Sveriges Spannmålsodlare. FOTO: Per Emgardsson

  Stark rapsmarknad

  På den privata spannmålsfirman BM Agri är rådet att agera när det gäller vete, men avvakta med raps och grynhavre.

  – Jag tycker man ska ta chansen och sälja en del av sitt vetelager för det är ett historiskt bra pris så snart efter skörd, säger vd Per-Arne Gustavsson.

  Totalt sett är det inte brist på vete i världen, vilket kan medföra att priserna går ner. När det gäller rapsfrö däremot är tillgången betydligt mer begränsad och marknadsutsikterna framåt ser mer stabila ut.

  – Det finns möjligheter att priserna på rapsfrö går upp litegrann. Men det är fortfarande en bra nivå att sälja till nu så det beror på hur den egna ekonomin ser ut, säger Per-Arne Gustavsson.

   Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri.
  Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri. FOTO: BM Agri

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen