Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli

  Svenskt Vatten kritiserar regeringens slambeslut

  Företaget kritiserar regeringen för att lägga all fokus på fosfor och att deras förslag skulle slå hårt mot de lokala kretsloppen som finns i dag.

   Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten tycker att det är fel av regeringen att bara fokusera på fosfor.
  Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten tycker att det är fel av regeringen att bara fokusera på fosfor.

  Inte alla är positiva till regeringens planer att förbjuda slam på åkrar, nu riktar branschorganisationen Svenskt Vatten, kritik mot regeringens utredning och menar att bara fokusera på fosfor kan slå undan benen på de lokala kretsloppen.

  – Vi ser med stor oro på det beslut som regeringen fattar senare i dag, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

  Svenskt Vatten vill att regeringen ska ta ett beslut som innefattar återföringsmål för näringsämnen som fosfor och kväve samt modernisera lagstiftningen så att även lokala kretslopp kan fortsätta att fungera.

  – Regeringens ensidiga inriktning på att enbart återföra fosfor och exkludera kretslopp av andra näringsämnen och mull som åkermark också behöver, är ett hårt slag mot de lokala idag fungerande kretsloppen, säger Anders Finnson.

  Fungerande system kan hotas

  Svenskt Vatten kritiserar utredningen ytterligare och poängterar att det i Sverige i dag finns Revaq-certifierade reningsverksystem för återföring av näringsämnen och mull ur avloppsslam. Systemet är ett av EU:s strängaste och är mycket framgångsrikt enligt Svenskt Vatten. Regeringens beslut att enbart fokusera på fosfor skulle i sådana fall kunna hota det redan fungerande systemet.

  – Vi tycker det är synd att de lokala systemen blir lidande av den här fokusen. Fosforn är viktigt men det finns andra alternativa lösningar som skulle kunna fungera jättebra här. Man borde utreda de bättre och gå igenom vad som krävs i stället för att bara fokusera på fosforn. Ett fungerande lokalt och regionalt kretslopp av många näringsämnen och mull bör alltid vara grunden. Men slå inte sönder idag fungerande lokala systemen, säger Anders Finnson.

  LÄS OCKSÅ: Slam på åkrar förbjudsLÄS OCKSÅ: Miljögifterna i slammet måste tas på allvar

  Läs mer om

  Till toppen