Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2018

  Svenskt stöd till majoritetslinje

  BRYSSEL.

  Att Sverige sällade sig till huvudfåran om EU:s jordbrukspolitik räckte dock inte.

   Elisabeth Backteman.
  Elisabeth Backteman. FOTO: Sara Johansson

  Det blev ingen samlad front för en reformerad jordbrukspolitik. Fem medlemsländer vägrade ställa sig bakom ett dokument som inte innehöll krav på utjämning av stödnivåerna mellan alla EU-länder.

  – Rådet blir ganska splittrat när det kommer till diskussion om direktstöden, konstaterar Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och den som representerade Sverige vid dagens jordbruksministerråd.

  Svåra förhandlingar väntar

  Sverige hade i slutändan inga problem att stötta dokumentet, som Elisabeth Backteman beskriver som ”ganska balanserat” och ett bra underlag för kommande diskussioner och förhandlingar.

  – Det finns också tydliga referenser och kopplingar till behovet att utveckla landsbygdspolitiken och det ser ju regeringen positivt på, inte minst en dag som denna när vi också har lagt en proposition om den svenska landsbygdspolitiken på riksdagens bord.

  Drar du några slutsatser av hur diskussionerna gått i dag om hur det kommer att se ut framöver när det kommer skarpa reformförslag?

  – Det är ju ingen hemlighet att vi är inne i period som är väldigt komplicerad, när det gäller Brexit, förhandlingarna om långtidsbudgeten och lagförslaget om Cap. Jag ser framför mig att det kommer bitvis säkert att bli svåra förhandlingar för att hitta fram till ett nytt regelverk.

  De så kallade ordförandeslutsatser som 23 av EU:s medlemsländer ställt sig bakom har ingen tvingande effekt, utan är en signal till EU-kommissionen om vad den i sitt kommande lagförslag kan få gehör för hos undertecknarna. Hade samtliga länder signerat så hade signalen blivit starkare.

  LÄS OCKSÅ: Sverige försiktigt inför reformdiskussionerLÄS OCKSÅ: Många ska vinnas över för bibehållen Cap-budgetLÄS OCKSÅ: Så vill Sverige förändra EUs jordbrukspolitik

  Relaterade artiklar

  Till toppen