Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Svenskt Näringsliv vill ha mera pengar

  Svenskt Näringsliv vill nu ha ett nytt åtgärdspaket värt 200 miljarder kr för att rädda jobb och företag i Sverige.

  – Det som händer nu händer med en hastighet och med en kraft som vi inte kunde förutsäga, sa vd Jan-Olof Jacke på en presskonferens i dag.

   Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, presenterar ett räddningspaket för jobb och företag under pressträffen i Stockholm.
  Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, presenterar ett räddningspaket för jobb och företag under pressträffen i Stockholm. FOTO: Claudio Bresciani/TT

  Jan-Olof Jacke inledde presskonferensen med att säga att det nya coronaviruset och världens reaktioner har skapat en mycket, mycket allvarlig situation för medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. De gäller företag i olika storlekar, sa han.

  – Några har tappat 70 procent av sina intäkter, andra har tappat 100 procent, sa han.

  Svenskt Näringsliv har tidigare presenterat två förslag som de då tyckte var kraftfulla, sa Jan-Olof Jacke. Han berömde också regeringen för lyhördhet och en vilja att agera.

  – Men vid båda tillfällena har vi underskattat med vilken hastighet det här slår till.

  ”Bättre ta kostnaden nu än sen”

  Därför föreslog han på tisdagen åtgärder värda 200 miljarder kronor, närmare fyra procent av BNP.

  – Om vi inte gör de här sakerna nu är vår bedömning att det blir dyrare senare, motiverade Jan-Olof Jacke prislappen.

  Där tidigare åtgärder mer fokuserat på att rädda likviditeten hos företag, vill Jan-Olof Jacke och Svenskt Näringliv nu ser mer riktade åtgärder till de företag och branscher som drabbats hårdast av coronakrisen.

  För det första vill Svenskt Näringsliv se att systemet med korttidspermitteringar förstärks. De har sett att det fungerar bra hos medlemsföretagen, men vill att reglerna blir mer generösa.

  Svensk Näringsliv vill också se en räddningsersättning som bidrar till att täcka fasta kostnader som inte kan betalas när intäkterna faller drastiskt. Arbetsgivaravgifter och egenavgifter föreslås också slopas tillfälligt för alla företag.

  Särskild satsning på de minsta företagen

  Vidare vill organisationen se flera statliga bankgarantier så att mer kapital kan nå ut till företagen och sänka räntan vid anstånd med skatteinbetalningar till staten. Säkerställ att pengarna når ut till företagen. Svenskt Näringsliv vill också se en särskild satsning på de allra minsta företagen samt säkra varurörligheten inom EU.

  – Det här är en unik situation som kräver unika åtgärder. Vi kommer att behöva offra en del för att rädda så många jobb och så många företag vi någonsin kan. Det måste finnas företag att gå tillbaka till när vi är igenom den här situationen, säger Jan-Olof Jacke.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen