Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars

  Starkt grundförtroende för svenska köttproducenter

  Förtroendet för svensk köttproduktion är fortsatt högt. Negativa nyheter får tillfälligt stor effekt men har en tendens att blåsa över, enligt en undersökning från Svenskt Kött.

   Undersökningen från Svenskt kött visar även att andelen konsumenter som är beredda att betala mer för svenskt kött ökat över tid.
  Undersökningen från Svenskt kött visar även att andelen konsumenter som är beredda att betala mer för svenskt kött ökat över tid. FOTO: Mostphotos

  Tappat förtroende för djuruppfödning och slakt – det blev resultatet av de uppmärksammade inslagen från TV4 Nyheterna och SVT:s Uppdrag granskning som publicerades tidigare i år. Inslaget från TV4 visade allvarliga missförhållanden på ett slakteri i södra Sverige och Uppdrag granskning gick igenom gårdar och slakterier som fått anmärkningar på djurhållningen. Men redan ett par veckor senare hade den negativa publiciteten blåst över. Det visar en undersökning Yougov gör varje vecka på uppdrag av organisationen Svenskt Kött.

  Vecka tre dippade förtroendet för att åter stiga vecka fyra. Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, är inte överraskad över utvecklingen.

  – Förtroendet sjunker för att sedan studsa tillbaka igen. Det har visat sig över tid att det grundläggande förtroendet är stark och att effekten av negativ publicitet inte blir långvarig hos konsumenterna, säger hon till ATL.

   Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.
  Isabel Moretti, vd Svenskt Kött. FOTO: Henrik Berglind-Dehlin

  För branschorganisationen är det viktigt att veta var konsumenten befinner sig värderingsmässigt. 2011 startades därför en årlig undersökning som ska ge en bild av hur konsumenternas förtroende för svenska djurbönder och svenskt kött förändras på sikt.

  Siffran har fluktuerat mellan 70 och 75 procent genom åren, med en dipp i februari 2020 då Uppdrag gransknings program ”Arlagården” sänkte förtroendet till 67 procent. Vid en ny mätning en månad senare var siffran tillbaka på 73 procent.

  Fler villiga att betala för inhemskt

  Isabel Moretti tror att skälet till att förtroendet är så starkt är att djurhållarna vågar vara transparenta, visa upp sin produktion och delta i debatten.

  – Det är klart att vi blir stressade av negativ publicitet men då behöver lantbrukarna visa på motsatsen. Att vara transparenta är det viktigaste vi kan göra. På 99,9 procent av gårdarna sköts djurhållningen, säger Isabel Moretti.

  Aktivisters intrång och aktioner ökade under en period och bildmaterial som visar negativa exempel är inte sällan det som påverkar förtroendet. 2019 höjdes tonläget från djurrättsaktivister. Det var en våg av intrång och trakasserier och branschen fick upp frågan på den politiska agendan.

  Enligt långtidsundersökningen steg dock konsumenternas förtroende under samma period. En annan förändring värd att notera var att gruppen som svarande ”mycket stort förtroende” samtidigt ökade.

  Undersökningen visar även att andelen konsumenter som är beredda att betala mer för svenskt kött ökat över tid.

  – 2010 tog branschen ett beslut om att systematiskt jobba för att lyfta fram mervärdena med svenskt kött. Det har gett resultat. På tio års tid har betalningsviljan för svenskt kött stigit från 56 till 73 procent, säger Isabel Moretti.

  Fakta: Så gick undersökningen till

  I den veckovisa internetenkäten som genomförs av YouGov svarar 200 personer på frågor om förtroendet för lantbrukare, djurhållning och slakt.

  Undersökningen är genomförd under perioden 21 december 2020 – 31 januari 2021 via YouGov Sveriges Internetpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

  I den långsiktiga undersökningen svarar 1 200 respondenter på samma frågor vid två tillfällen per år.

  Källa: Svenskt Kött, YouGov

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen