Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 november 2018

  Flera nya produkter när svensk klövvård ska utomlands

  De har satsat på e-handel och gårdsnära produkter för klövvård. Nästa vecka visar det västerbottniska företaget Prevly upp sig på den tyska djurmässan EuroTier.

  I februari i år invigdes Sveriges första nationella klövvårdscenter utanför Robertsfors i Västerbotten. Det första verksamhetsåret har präglats av produktutveckling i rask takt och målgruppen är både lantbrukare och certifierade klövvårdare. I mellanbygden i Västerbotten är det tätt mellan mjölkkobesättningarna. Det har hjälpt till i utvecklingen av nya produkter och metoder för klövvård.

  – Det ger jättemycket att lyssna och testa i samarbete med olika gårdar som har olika arbetssätt och produktion, säger Prevlys vd Maria Forssell.

   VD:n Maria Forssell har en bakgrund i lantbruket i Västerbotten. Arbetssprutan Digiderm som desinficerar klövar är ett exempel på en produkt som tagits fram i samarbete med mjölkbönder.
  VD:n Maria Forssell har en bakgrund i lantbruket i Västerbotten. Arbetssprutan Digiderm som desinficerar klövar är ett exempel på en produkt som tagits fram i samarbete med mjölkbönder.

  Det senaste exemplet är den nya arbetstryckspruta som utvecklats för att enkelt hjälpa djurägare att desinficera klövar direkt i lösdriften. Företaget samarbetade med Eskilbäckens lantbruk i Robertsfors som fick testa ett CE-märkt desinfektionsmedel som var färdigdoserat i sprutan. Lantbrukarna sprejade medlet på mjölkkornas klövar två gånger i veckan mellan två verkningsperioder. Klövhälsan förbättrades avsevärt.

  – Klövvård är jätteviktigt för lönsamheten men det är viktigt att kemikalier används säkert. Vi ser att det finns ett stort behov att hitta säkra men smidiga sätt att arbeta med preparaten på ett hållbart sätt.

  ATL TV: Här är klövar i centrum – produkter utvecklas med klövvårdare:

  Hantera kemikalier i säkra förpackningar

  Företaget fokuserar bland annat på smartare förpackningar. Ett exempel är salicylsyrebehandling av klövspaltsinflammation, som en grupp svenska forskare tidigare i år kunde visa är ett effektivt och billigt sätt för att behandla den vanliga klövsjukdomen. Själva kemikalien säljs oftast i pulver stora behållare, men det har Prevly ändrat på. Deras lösning blev pulverpåsar med membran som dessutom förmultnar av sig själva ute i ladugården.

  – Salicylsyrepulver är inte lätt att applicera, så vi tog fram en portionspåse som lätt kan behandla klöven med rätt mängd pulver utan att lantbrukaren behöver handskas med salicylsyran, säger Maria Forsell.

   Svensk klövvård och klövvårdsforskning anses av många ligga i framkant i Europa.
  Svensk klövvård och klövvårdsforskning anses av många ligga i framkant i Europa. FOTO: Marcus Frennemark

  ”Knyta viktiga kontakter i Tyskland”

  Nu är siktet inställt på fortsatt produktutveckling och etablering utomlands, först och främst i övriga Norden och Tyskland. En monter är bokad på den tyska djurmässan EuroTier i Hannover senare i november.

  – Svensk klövvård ligger långt framme och har gott rykte i världen. Vi hoppas kunna knyta viktiga kontakter i Tyskland och visa upp vad vi gör.

  Vägen till fortsatta framgångar stavas ännu mer samarbete med branschen, understryker Maria Forssell. På Elmia-mässan höll företaget till exempel i seminarium om klövvårdsrutiner tillsammans med en veterinär på Växa Sverige. Tidigare i höstas var man med vid en klövvårdskonferens i Danmark.

  – Det gäller att ha en helhetssyn och ett tätt samarbete med både klövvårdare, lantbrukare, forskare och rådgivare. Det tycker jag att vi är duktiga på, avslutar Maria Forsell.

   VD:n Maria Forsell menar att framgångarna har bottnat i flera samarbeten med hela branschen.
  VD:n Maria Forsell menar att framgångarna har bottnat i flera samarbeten med hela branschen. FOTO: Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen