Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2019

  Svenskt grispris stilla trots ökad efterfrågan

  Efterfrågan på svensk gris fortsätter att öka trots att svensken äter mindre griskött än för sex år sedan.

  Men den inhemska efterfrågan räcker inte till för att dra upp priset i Sverige, inte ens när världsmarknadspriset går i höjden.

   Afrikanska svinpesten har drabbat Kina och andra länder i Asien hårt. Sverige har ännu inget handelsavtal med Kina om import av griskött vilket flera av våra grannländer har. Arkivbild.
  Afrikanska svinpesten har drabbat Kina och andra länder i Asien hårt. Sverige har ännu inget handelsavtal med Kina om import av griskött vilket flera av våra grannländer har. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Sedan 2013 har konsumtionen av griskött per capita sjunkit med cirka tolv procent i Sverige. I fjol låg förbrukningen (inklusive ben och biprodukter) på 32,4 kilo per person. Det är drygt fyra kilo mindre än 2013.

  Men eftersom befolkningen under dessa år har ökat med drygt en halv miljon människor har den totala förbrukningen av griskött bara minskat med 6 procent.

  Under samma tidsperiod har den svenska produktionen av gris återhämtat sig och ökat med nästan 7 procent, kött som i huvudsak kunnat avsättas på hemmamarknaden. Den minskande totalkonsumtionen har alltså gått ut över importen.

  Under första kvartalet 2019 steg den så kallade självförsörjningsgraden med 1,2 procentenhet till 77,5 procent. Trots detta har inte avräkningspriserna till producenterna höjts. I stället har svenska grisbönder fått se sig omsprungna prismässigt av EU-kollegorna under 2019.

  Svenska grisbönder omsprungna

  God efterfrågan på hemmamarknaden borde innebära höjda avräkningspriser till producenten, men så har inte blivit fallet. I stället har den svenska grisbonden fått se sig omsprungen prismässigt av EU-kollegorna under 2019.

  Vid senaste årsskiftet låg Sverige prismässigt i toppskiktet bland EU-länderna. Ett halvår senare är det svenska priset ett av de lägsta inom EU enligt officiell prisstatistik.

  Pesten drar upp priserna

  Det som har hänt är att den afrikanska svinpesten har drabbat Kina och andra länder i Asien med full kraft. En stor del av deras grisproduktion har slagits ut med kraftigt ökad import som följd.

  Prisrallyt som har följt på pestens härjningar saknar motstycke. I Danmark har priset stigit med 36 procent under våren. På de flesta EU-marknader har priset också stuckit i väg rejält. EU-snittet ligger på plus 33 procent under första halvåret.

  Sverige jobbar sedan länge med att få fram ett handelsavtal som möjliggör export av griskött till Kina. Men eftersom det ännu inte är klart, har det inte varit möjligt för svenska slakterier att exportera till Kina och den höga prisnivån i övriga EU har inte påverkat Sverige ännu.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen