Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 14 december 2019

    Svenskars mjölkdrickande mer än halverat

    Sedan 1980 har konsumtionen av mjölk i Sverige minskat med över 50 procent. Under samma period har svenskars köttätande ökat kraftigt.

     Mjölkkonsumtionen har minskat med 55 procent sedan 1980, från 162 liter till 73 liter per person 2018.
    Mjölkkonsumtionen har minskat med 55 procent sedan 1980, från 162 liter till 73 liter per person 2018. FOTO: Ann Lindén

    Jordbruksverket har publicerat ny statistik över livsmedelskonsumtionens utveckling från 1980-2018. Statistiken visar bland annat att mjölkkonsumtionen mer än halverats och minskat med 55 procent sedan 1980, från 162 liter till 73 liter per person 2018.

    Samtidigt har konsumtionen av syrade produkter som yoghurt och fil ökat från 23 till 29 liter per person, och den av ost från 14 till 19 kilo per person.

    Den totala mängden mjölk som går åt till att producera samtliga mejerivaror som konsumeras har dock legat ganska konstant över tid. Det minskade mjölkdrickandet vägs bland annat upp av ett ökat ostätande i dag. Men Jordbruksverket har inte räknat på totalproduktionen i denna rapport. Den minskade dock från 3 243 tusen ton 1995 till 2 760 tusen ton 2018.

    Totalkonsumtionen av kött har ökat med 32 procent sedan 1980, men har sjunkit något från höga nivåer sedan 2016. Konsumtionen av fjäderfäkött har ökat mest av de olika köttslagen. Totalkonsumtionen av fjäderfäkött är mer än fyra gånger högre per person 2018 jämfört med 1980.

    Relaterade artiklar

    Till toppen