Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 november 2017

  Svenskarna som äger mest skog – här är hela listan

  Många på ATL:s lista över de största privata skogsägarna hör till den godsägande adeln. Men allra störst är en 36-årig bilhandlare från Kristianstad.

  Sammanställningen visar innehaven listade hos Lantmäteriet i våras. Sedan dess kan det ha skett förändringar. Till exempel är Fredrik Skanses ägande större än vad som anges på listan.

  Andra förändringar är att Mikael Hugoson klättrat tre placeringar sedan ATL senast publicerade listan i oktober 2015.

  Mikael Hugoson äger numera 7 096 hektar skog fördelade på tolv fastigheter i de fyra nordligaste länen. Det är cirka 1 000 hektar mer än vid Lantmäteriets sammanställning över de största privata skogsägarna 2015.

  Värdet på innehavet uppgår, enligt Mikael Hugoson själv, till cirka 200 miljoner kronor.

  Köpte 1 000 hektar

  Senaste förvärvet var en 1 000 hektar stor fastighet med företrädesvis tallskog en mil söder om Sorsele i Västerbotten som köptes in i fjol. Förvärvet innan dess var en ungefär lika stor fastighet i Ramsele som köptes för fyra år sedan.

  – Sorselefastigheten är otroligt fin tallskog av hög kvalitet. Jag köper bara där jag ser potentialen för tillväxt och framtid, säger han.

  FOTO: Ann Lindén

  Strategin är att äga skog med en jämn ålderfördelning och han väljer bort gammal skog som han tycker ”bara är att byta pengar mot hygge”.

  Mikael Hugoson vill se alla sina skiften som en enda driftsenhet. Tillväxten ligger på cirka 30 000 kubik om året och han hugger knappt 10 000 kubik per år.

  – Det är kanske lite för lite just nu men jag har ingen brådska. Jag har sex barn och måste tänka på dem också, säger han.

  Vill köpa mer

  Mikael Hugoson är intresserad av att köpa mer skog i Norrland förutsatt att rätt skiften kommer ut på marknaden. Arronderingen är viktig och det måste vara stora skiften eller intilliggande fastigheter för att locka.

  – Av historiska skäl finns många långa smala skiften, kanske ett par kilometer långa och 40 meter breda. Jag är inte intresserad av dem. Det bli för komplicerat att sköta skogen bra, säger han.

  En viktig faktor bakom hans skogsintresse är skogens mjuka värden men också potentialen för att minska användningen av olja och plast. Dels som koldioxidsänke, där hans skog binder 28 000 ton koldioxid om året, och dels de nya produkter som kommer från skogen. Det handlar om drivmedel men också allt som kan göras av skogsråvara från kläder och förpackningar till att bygga höghus. Här vill Mikael Hugoson ligga i framkant och bli klimatneutral.

  – Se bara på de plasttråg som vi använder i livsmedelsindustrin för färdigmat och konsumentförpackat kött. Nyhléns Hugosons kommer att ersätta dem med andra material så fort det är möjligt. Kanske redan i vår. Jag har alltid försökt jobba med naturen och inte emot den för i slutänden vinner alltid naturen över oss, säger Mikael Hugoson.

  LÄS OCKSÅ: Nu överklagar de branddomenVIDEO: Så kan du gallra bättre LÄS OCKSÅ: Bolag säljer skog för 75 miljoner

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen