Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april 2019

  Svenskar suktar efter närproducerat lammkött

  Priset på svenskt lammkött når nya rekordhöjder, konstaterar LRF nöjt. Lammköttsproducenterna hoppas att efterfrågan håller i sig.

   Nu vill svensken ha mer lammkött från svenska gårdar. Arkivbild.
  Nu vill svensken ha mer lammkött från svenska gårdar. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Efterfrågan på lamm från svenska marker är hög, samtidigt som förra sommarens torka gjorde att många fårbesättningar fick slaktas. Det har fått priset på svenskt lammkött att raka i höjden.

  – Det är rekordpriser vid den här tiden på året, säger Viktoria Östlund, expert på lamm på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

  Tidigare efterfrågan

  Till påsk äter vi mycket lamm, men ännu är vi inte där. Ändå är efterfrågan så hög att priset på kött stigit sedan några veckor. Lammbönderna har tre veckor i rad fått 55 kronor per kilo lammkött, vilket är en rekordökning i betalning.

  Viktoria Östlund hoppas att svenskarnas smak för lammkött kan hålla i sig.

  – Vi har märkt en ökad efterfrågan. Lammkött är miljösmart.

  Lamm kontra snus

  Tidigare har konsumtionen av svenskt lammkött i antal kilo per person jämförts med snus då vi konsumerar ungefär lika mycket, runt två kilo per person och år.

  – Men det har ändrats lite på senare tid, lammköttet har ökat något, säger Viktoria Östlund.

  Hon tror att många värdesätter det svenska lammköttet just för att det kommer från djur i små besättningar som får gå ute och beta, och som lever ett bra liv.

  – Vi tror att många vill betala för sådana värden.

   Lammracks från Sverige istället för importerat? Arkivbild.
  Lammracks från Sverige istället för importerat? Arkivbild. FOTO: Matthew Mead

  Merparten importeras

  Ändå är det bara en tredjedel av det lammkött vi äter som kommer från svenska djur. Merparten importeras, ofta från så avlägsna länder som Nya Zeeland och Australien.

  – Vi skulle kunna föda upp ännu mer själva. Men vi har inte haft så stor lammuppfödning här särskilt länge.

  Importen av lammkött minskade däremot lite mellan 2017 och 2018, och det ser ut att hålla i sig. Men för att få riktig fart på svensk lammköttsproduktion måste förutsättningarna för lammbönderna ändras, enligt LRF.

  – För de andra djurslagen får svenska bönder mer betalt än genomsnittet för EU-bönder, men så är det inte för lamm.

  Dessutom har de inte någon ordning för att ta rätt på den ull som fåren också ger. Klassning av ull, tvätterier, spinnerier och andra produktionsmedel saknas.

  – Skinnen säljs till en del, men ullen tas inte till vara. Vi behöver få till det. Just nu pågår ett projekt kring det, säger Viktoria Östlund.

  Så mycket lammkött äter vi

  Under 2018 var vår totala konsumtion av lammkött drygt 18 000 ton. Av detta importerades runt 13 000 ton, en liten minskning jämfört med året innan, då nästan 14 000 ton importerades. Den inhemska produktionen av lammkött var knappt 6 000 ton i fjol, och något lägre året innan.

  Men vår smak för lamm har ökat under de senaste 25 åren, 1994 låg vår konsumtion på under 6 000 ton, och då stod det svenska lammköttet bara för under 2 000 ton. Sedan dess har uppgången varit stadig.

  Källa: LRF

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen