Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 30 augusti

    Svenskar äter mindre importerat kött

    Svenska konsumenter äter mindre kött men en större andel väljer svenskt, enligt nya siffror från Jordbruksverket. 2019 är tredje året i rad som köttimporten till Sverige minskar.

    FOTO: Mostphotos

    Enligt statistiken från Jordbruksverket över första halvåret 2019 som släpptes på fredagen äter svenskar mindre kött. Totalt har konsumtionen minskat med 3,1 procent sedan sista halvåret 2018. Samtidigt har svenskt kött tagit marknadsandelar. 76,5 procent av grisköttet, 59,7 procent av nötköttet och 26,6 respektive 71,3 procent av lamm och fågelköttet är svenskt.

    – De konsumenter som äter kött eller andra livsmedel från djurriket är mer noggranna med ursprunget i dag än förr i tiden, att djuren ska ha levt under goda förhållanden samt att de inte ska ha fått antibiotika i onödan. Detta gynnar svenskt, närproducerat kött, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket till SVT Nyheter.

    Den svaga svenska kronan gör det mindre attraktivt att importera kött, skriver Jordbruksverket också i sitt pressmeddelande.

    Torkan 2018 drabbade många köttbönder hårt men kombinationen av stor spannmålsskörd och kvalitetsproblem på grund av den på många håll regniga skördeperioden kan leda till lägre priser på foder. Handelskonflikten mellan Kina och USA har också lett till ökad amerikansk export av fodersoja till Europa.

    Relaterade artiklar

    Till toppen