Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 mars 2018

  Vildsvinen sprider sig allt längre norrut

  Vildsvinsstammen är under kontroll just nu, enligt Svenska Jägareförbundet. Men grisarna sprider sig långsamt till nya områden och längre norrut.

   Kanske är det spekulationer men i framtiden kan vildsvinen ha spridit sig upp längs norrlandskusten, in i älvdalarna och upp till Umeå.
  Kanske är det spekulationer men i framtiden kan vildsvinen ha spridit sig upp längs norrlandskusten, in i älvdalarna och upp till Umeå.

  Nu finns det ungefär 250 000 vildsvin när de är som flest på sommaren i Sverige, enligt Svenska Jägareförbundets bedömning. Och det har skjutits mellan 80 000 och 100 000 vildsvin de senaste åren, med en liten stigande trend.

  – Det är en väldig omsättning på stammen, men vi ligger rätt stilla i avskjutningen och i vildsvinsstammens storlek, säger Daniel Ligné, Riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

  – Jämför man historiskt har avskjutningen vissa år ökat nästan 100 procent och medelökningen är drygt 30 procent, så den lilla trend till ökning vi sett på senare år är ur ett historiskt perspektiv nästan försumbar.

  Vildsvinen håller dock på att sprida sig till nya områden och flyttar allt längre norrut.

  – Det kommer de säkert att göra i 30 år till. Ända tills de nått sitt ursprungliga naturliga utbredningsområde.

  Daniel Ligné menar att den framtida utbredningen är spekulationer, men det är inte omöjligt att de kommer att sprida sig längs norrlandskusten och in i älvdalarna. Kanske ända upp till Umeå med omnejd.

   Enligt Daniel Ligné har det varit svårt att få avsättning för vildsvinskött i vinter och oron finns att det kan påverka avskjutningen.
  Enligt Daniel Ligné har det varit svårt att få avsättning för vildsvinskött i vinter och oron finns att det kan påverka avskjutningen.

  Följer stammens storlek

  I flera län i sydöstra Sverige har avskjutningen sjunkit rejält de senaste åren. I bland annat Kalmar län har avskjutningen gått ned från dryga 16 000 2012 till något över 10 000 jaktsäsongen 2016/17.

  – Avskjutningsstatistiken har i flera undersökningar visat sig följa stammens storlek. Det finns fog för att anta att stammen har gått ned i de områdena. Anledningen till minskningen är främst att man har stammen under kontroll och att vi har effektiva jaktmetoder, säger Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent i Kalmar.

  – Det kommer toppår när det är milda vintrar och goda ollonår. Sedan kan stammen falla tillbaks igen. Den fluktuationen kommer nog alltid att finnas.

  Nya invånare norrut

  Vildsvinen är nya besökare i län längre norrut. Gävleborgs län har dykt upp i avskjutningsstatistiken först de senaste tre åren med 36 skjutna vildsvin för 2016/17.

  – Det är fortfarande så pass nytt i länet och vi har inga stora skador. Vi får vänta och se hur det utvecklas. Det har varit mycket snö i år så spridningen norrut blir lite svårare, säger Elina Eriksson, handläggare på jakt- och viltavdelningen på länsstyrelsen i Gävleborg.

  Flera milda vintrar

  Många lantbrukare har stora problem med vildsvinen. LRF menar att stammen måste bli mindre och vill öka avskjutningen och även reglera utfodringen genom att sätta stopp för utfodring med rotfrukter och sockerbetor.

  – Stammen har definitivt ökat från 2016 till 2017. Det har varit flera milda vintrar i södra Sverige och ett ollonår 2016. Det gäller att vi får till bättre jaktregler, till exempel att mörkerriktmedel ska vara generellt tillåtna vid jakt på vildsvin, så att vi kan hålla dem kort, säger Ander Wetterin, expert på jakt och vilt på LRF.

  – Vi har heller inte de traditioner kring jakt på vildsvin som vi har kring älgjakten.

  Jägareförbundet menar att problemen med vildsvinen är möjliga att hantera.

  – I Sörmland och Skåne, där vildsvinen funnits längst och där de också spridit sig från, hör jag ganska lite om problem. Där handlar det mer om problem med hjortar. Det tolkar jag som att man lärt sig att hantera vildsvin och hitta sätt att minimera skadorna, säger Daniel Ligné.

  Hitta rätt jägare

  Men i områden som Småland och Kalmar, med mindre och uppbrutna odlingslandskap, blir vildsvinen svårare att hantera och därmed riskerar också skadorna i jordbruket att öka.

  – Det handlar mycket om att hitta rätt jägare som jagar allt vad de orkar och lite till. För spannmålsodlare handlar det om att vakta fälten någon vecka på sommaren. Då är det inget annat än kulor och krut som hjälper.

  Daniel Ligné påpekar att det varit svårt att få avsättning för vildsvinskött i vinter. 

  – Vi är oroliga att det kan minska avskjutningen och vi har också sett att antalet anläggningar som tar emot vildsvin har minskat drastiskt den senaste tiden. Avsättningen är en nyckel för att hålla motivationen och avskjutningen uppe.

  LÄS ÄVEN: ATL TV: Här går vildsvinen i fällanLÄS ÄVEN: Svindyra skador för lantbrukare-län för länLÄS ÄVEN: Hans väst skyddar jakthunden från vildsvinen


  Klicka på bilden för att se var man ska se upp för vildsvin i Sverige och hur djuren har spridit sig över landet.

  LÄS ÄVEN: Grafiken visar: Här ska du se upp för vildsvinenLÄS ÄVEN: Lite svin får man räkna med

  Relaterade artiklar

  Till toppen