Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 april 2018

  Svenska köttföretagen vill se hårdare påföljder

  Köttbranschen upplever en ökad aktivitet av attacker från aktivister. Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen, vill se mer avskräckande konsekvenser.

   Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen, vill se mer avskräckande konsekvenser när det gäller aktivister som gör intrång på gårdar och slakterier.
  Hans Agné, VD för Svenska köttföretagen, vill se mer avskräckande konsekvenser när det gäller aktivister som gör intrång på gårdar och slakterier.

  Enligt Hans Agné ser man att protester mot både köttbranschen och fågelbranschen ökar och att det sker mot både gårdar och slakterier.

  – Huvuddelen av protesterna är av fredlig karaktär, exempelvis demonstrationer utanför ett område, och så länge det sker på det sättet respekterar vi det. Vi lever i en demokrati där människor måste få uttrycka sina åsikter. Men däremot kan vi inte acceptera att man gör intrång på arbetsplatser och skapar oro bland både personal och djur.

  Intrången kan exempelvis innebära att man tar sig in på ett slakteri eller försöker hindra lastbilar med djur från att komma fram till ett slakteri. Hans Agné menar att de olagliga intrången inte sker så ofta, men att oron ökar inom branschen. Svenska köttföretagen har tillsammans med företagen tagit fram gemensamma rutiner för att hantera detta, berättar han.

  Mer avskräckande påföljder

  – Det handlar till exempel om utbildning av personal i hur man hanterar intrång på arbetsplatser. Exempelvis ska man koppla in polisen direkt utan att själv försöka bemöta de personer som gör intrång.

  Hans Agné säger att samarbetet med polisen fungerar bra och att de är nöjda med det, men att det borde finnas mer avskräckande konsekvenser som gör att attackerna minskar.

  – I dag leder de påföljder som finns inte till att attackerna minskar och där vill vi se en förändring. Men hur de påföljderna ska se ut är inte min sak att uttala mig om.

  LÄS OCKSÅ: Slakteriets VD: ”Man blir orolig”LÄS OCKSÅ: Aktivister protesterade mot slakteri

  Till toppen