Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari 2018

  Svenska knorrar på kinesiska bord

  En växande grisexport till Kina är på gång och där finns en marknad som vill ha det svenskar inte gärna äter. Som grisfötter, gristrynen, kinder, öron och knorrar.

   Grisfötter finns på det kinesiska bordet när nyåret firas.
  Grisfötter finns på det kinesiska bordet när nyåret firas.

  – Jag tror kineserna är lite modigare än vi svenskar på att prova lite annat. Vi förfäras av mycket och de skulle nog tycka att vi svenskar är lite konservativa, säger journalisten och förre Kinakorrespondenten Fredrik Önnevall till SVT Nyheter.

  Att sälja svenskt griskött till Kina anser han vara en bra affärsidé:

  – Många kineser ser på Sverige och Skandinavien som en mytomspunnen plats med lyckliga och hälsosamma människor. Och jag tror att just svenskt griskött slår an en känsla av kvalitet för kineserna.

  I Kina används traditionellt fler delar av grisen än i svensk matlagning. Man använder också mer av sådant som vi i Sverige åt förr. Som grisfötter. Men på kinesernas bord finns också rätter som kokt skivat gristryne. På nyåret, som snart infaller, är kokta grisfötter en traditionell rätt.

  Kina har också en stor inhemsk grisproduktion och importerat griskött skulle bara stå för en liten del av den totala marknaden.

  LÄS OCKSÅ: Genombrott om export till KinaLÄS OCKSÅ: Går från grisfötter till gryn

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen