Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2019

  Svenska importörer nobbar gängens avokador

  I Mexiko slåss drogkarteller om kontrollen över de lukrativa avokadoodlingarna. Flera svenska företag väljer därför bort import från områden som präglas av våldet.

   Vår kärlek till avokado har fått exporten att blomstra i Mexiko och utplånat en del av fattigdomen i delstaten Michoacán. Men det har också fört med sig kriminella gäng som slåss om odlingarna. Arkivbild.
  Vår kärlek till avokado har fått exporten att blomstra i Mexiko och utplånat en del av fattigdomen i delstaten Michoacán. Men det har också fört med sig kriminella gäng som slåss om odlingarna. Arkivbild. FOTO: Marco Ugarte

  Delstaten Michoacán i Mexiko är världsledande när det gäller avokadoexport. 80 procent av landets export kommer därifrån.

  Den gynnsamma marknaden lockar dock även kriminella som hotar, kidnappar och mördar odlare och rivaliserar om kontrollen över plantagen.

  I Sverige kommer endast en liten del av importen av avokado från Mexiko, enligt fyra stora importörer som TT varit i kontakt med. Flera av dem är medvetna om problematiken i Michoacán.

  Valt bort som alternativ

  Koncernen Bergendahls (där bland annat Citygross och Matöppet ingår) uppger att importen från Mexiko är mindre än fem procent och att de valt bort Michoacán som importalternativ just på grund av problematiken med kriminella gäng.

  ”Vi har tillsammans med vår leverantör gjort en noggrann kontroll för att säkerställa detta”, skriver Magnus Ohlqvist, affärsområdeschef på Bergendahls Food, i ett mejl till TT.

  Samma gäller för Coop och Axfood (Willys, Hemköp och Tempo med flera).

  ”Vi köper inte från de delarna, just av det skälet. Vi köper i stället från Jalisco”, skriver Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till TT.

  Ica Gruppen svarar att Mexiko är ett av nio länder varifrån företaget importerar avokado. 15 procent av den importen kommer från Michoacán. Ica Gruppens leverantörer har besökt producenterna i Michoacán under året och uppger att situationen blivit ”mycket mer stabil de senaste åren”.

  Relaterade artiklar

  Till toppen