Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli 2016

  Svenska Foder tältar i Landskrona

  Landskrona.

  Svenska Foder spänner musklerna och ökar kapaciteten i Landskrona hamn. Bolaget har börjat bygga upp ett nytt lagringstält som ska rymma 13 000 ton spannmål. Parallellt finns planer för kapacitetsökningar även i övriga hamnanläggningar.

   Svenska Foder, där Anki Fransson arbetar, bygger ny lagringskapacitet i Landskrona hamn.
  Svenska Foder, där Anki Fransson arbetar, bygger ny lagringskapacitet i Landskrona hamn. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Just nu ser det mest ut som ett stålskelett men om några veckor ska ställningarna vara stommen i Svenska Foders nya lagringstält i Landskrona hamn.

  Kapacitet på 85 000 ton

  Tältet ska stå klart i mitten av augusti. Därmed tillförs en lagringskapacitet på 13 000 ton spannmål. Efter tillskottet blir den totala kapaciteten i hamnområdet i Landskrona 85 000 ton.

  Tältet är inget provisorium utan kan stå i minst 20 år utan problem, enligt Jan-Olof Sandström, logistikchef på Svenska Foder.

  Golvytan är på 2 600 kvadratmeter och tältet byggs med riktiga inneväggar. Spannmålen ska kunna skjutas upp 4,5 meter längs väggarna.

  – När vi ska lasta större båtar på 30 000-40 000 ton krävs det logistisk kapacitet i hamnen, så vi sliper köra dygnet runt med allt vad det innebär kostnadsmässigt, säger Jan-Olof Sandström.

  Pågående exportsatsning

  Totalt har Svenska Foder en lagringskapacitet på 400 000 ton. I de tre hamnarna Landskrona, Uddevalla och Oxelösund uppgår kapaciteten till totalt 100 000 ton. Hamnanläggningarna är viktiga pusselbitar i den pågående exportsatsningen.

  – Den ökade kapaciteten är ett led i vår strategi mot ökad spannmålshandel och Landskrona är en väldigt strategisk anläggning för oss. Vi tittar även på investeringar i de andra hamnarna för att öka kapaciteten, säger Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.

  ”Investerar löpande”

  Marknadsledaren Lantmännen har anläggningar i 13 hamnar med en sammanlagd lagringskapacitet på 1 miljon ton spannmål. Någon utbyggnad av lagerkapaciteten i hamnanläggningarna står dock inte på dagordningen.

  – Vi investerar löpande i underhållet av hamnanläggningarna men ser i dagsläget ingen anledning till att öka lagerkapaciteten ytterligare, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

  Totalt har Lantmännen en lagringskapacitet på 1,5 miljoner ton.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen