Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli 2016

  Svenska Foder tältar i Landskrona

  Landskrona.

  Svenska Foder spänner musklerna och ökar kapaciteten i Landskrona hamn. Bolaget har börjat bygga upp ett nytt lagringstält som ska rymma 13 000 ton spannmål. Parallellt finns planer för kapacitetsökningar även i övriga hamnanläggningar.

   Svenska Foder, där Anki Fransson arbetar, bygger ny lagringskapacitet i Landskrona hamn.
  Svenska Foder, där Anki Fransson arbetar, bygger ny lagringskapacitet i Landskrona hamn. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Just nu ser det mest ut som ett stålskelett men om några veckor ska ställningarna vara stommen i Svenska Foders nya lagringstält i Landskrona hamn.

  Kapacitet på 85 000 ton

  Tältet ska stå klart i mitten av augusti. Därmed tillförs en lagringskapacitet på 13 000 ton spannmål. Efter tillskottet blir den totala kapaciteten i hamnområdet i Landskrona 85 000 ton.

  Tältet är inget provisorium utan kan stå i minst 20 år utan problem, enligt Jan-Olof Sandström, logistikchef på Svenska Foder.

  Golvytan är på 2 600 kvadratmeter och tältet byggs med riktiga inneväggar. Spannmålen ska kunna skjutas upp 4,5 meter längs väggarna.

  – När vi ska lasta större båtar på 30 000-40 000 ton krävs det logistisk kapacitet i hamnen, så vi sliper köra dygnet runt med allt vad det innebär kostnadsmässigt, säger Jan-Olof Sandström.

  Pågående exportsatsning

  Totalt har Svenska Foder en lagringskapacitet på 400 000 ton. I de tre hamnarna Landskrona, Uddevalla och Oxelösund uppgår kapaciteten till totalt 100 000 ton. Hamnanläggningarna är viktiga pusselbitar i den pågående exportsatsningen.

  – Den ökade kapaciteten är ett led i vår strategi mot ökad spannmålshandel och Landskrona är en väldigt strategisk anläggning för oss. Vi tittar även på investeringar i de andra hamnarna för att öka kapaciteten, säger Per-Arne Gustafsson, spannmålschef på Svenska Foder.

  ”Investerar löpande”

  Marknadsledaren Lantmännen har anläggningar i 13 hamnar med en sammanlagd lagringskapacitet på 1 miljon ton spannmål. Någon utbyggnad av lagerkapaciteten i hamnanläggningarna står dock inte på dagordningen.

  – Vi investerar löpande i underhållet av hamnanläggningarna men ser i dagsläget ingen anledning till att öka lagerkapaciteten ytterligare, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

  Totalt har Lantmännen en lagringskapacitet på 1,5 miljoner ton.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen