Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  Svenska Foder vill in i bygghandeln

  Svenska Foder och dess danska ägare DLG redovisar starka resultat för 2020. Nu är siktet inställt på fortsatt tillväxt och fler förvärv - gärna i bygg- och energibranschen.

   Foderförsäljningen för lantbruksdjuren ökar inte. Men det gör däremot försäljningen till smådjur.
  Foderförsäljningen för lantbruksdjuren ökar inte. Men det gör däremot försäljningen till smådjur. FOTO: Göran Berglund

  Svenska Foderkoncernen tog sig igenom pandemiåret 2020 bättre än väntat. Omsättningen växte med 100 miljoner kronor och resultatet förbättrades med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år.

  Resultatet före skatt är 60 miljoner kronor, en förbättring med 72 procent jämfört med 2019.

  Och det är ett bolag med självförtroende som blickar framåt:

  – Vi ser positivt på första kvartalet och hela kommande året, säger vd Carsten Klausen till ATL.

   Carsten Klausen, Svenska Foders vd.
  Carsten Klausen, Svenska Foders vd. FOTO: Martin Sylvest

  Svenska Foder har fem affärsområden: Foder, Spannmål, Växtodling, Energi och Retail och några dotterbolag. Pilarna pekar uppåt i samtliga områden – förutom inom foder till lantbruksdjur som ligger stabilt.

  – Tyvärr växer inte marknaden inom det området. Det blir ju färre och färre lantbruksdjur och samtidigt blir fodret allt effektivare, vilket gör att det behövs mindre volymer.

  En annan satsning framåt är att Svenska Foder vill in i bygghandeln. Det kan tyckas långt från kärnverksamheten, men här finns chans att växa och tjäna pengar, tror Carsten Klausen:

  – Vi har ett dotterbolag i Skåne, Vallåkra Lantmannaaffär, som är riktigt duktiga på energi och bygg. Det tror vi att vi kan utveckla och även köpa upp bolag inom byggbranschen.

  Förebilden finns hos ett systerbolag i Tyskland, som förvärvat många byggmarknader och tankställen och tjänat mycket pengar på det.

  Svenska Foder vill därmed styras mindre av väder och vind och växa organiskt. Den mardrömslika torkan 2018 är däremot inget som tynger bolaget nämnvärt längre.

  Förra året investerades i foderproduktionen och i förpackningsanläggningar. I år ska Svenska Foder investera 40 miljoner kronor i Västerlösa utanför Linköping för att bygga ut spannmålslagringen.

  – Med det mer stabila resultatet kan vi investera mer i bolaget. Vi tror också på att ytterligare etablera oss i Finland och Norge, säger Carsten Klausen.

  Affärsområdet Spannmål gick urstarkt i fjol. Ändå menar Carsten Klausen att konkurrensen på den svenska spannmålsmarknaden är hård. Han tror att det kan bli stora fusioner och uppköp på marknaden inom fem år, eller att aktörer samarbetar ännu mer med varandra inom till exempel logistik:

  – Svenska Foder är inte rädda för konkurrens. Men att man ligger och kör spannmål från Mälardalen till Kalmar och kör det vidare igen: det kan koordineras bättre. Det tillför inte lantbruket och lantbrukarna någonting. Det borde organiseras på ett bättre sätt, säger han.

  Starkt år för ägaren

  Utöver spannmålsmottagning har bolaget bland annat fem foderfabriker i Sverige och två anläggningar för produktion av utsäde. Dessutom har Svenska Foder tre stora hamnanläggningar för export av spannmål, och ett antal mindre sådana.

  – Vi har en god position med stark spannmålshantering och mycket bra förbindelser och logistik. Det lyckas vi bra med.

  Även Svenska Foders ägare, DLG-koncernen som ägs av danska bönder, ökade sin omsättning under 2020 och hade ett EBITDA på 2,72 miljarder kronor, högst hittills i koncernens historia. Samma dag som rapporten släpptes meddelade också DLG att de skärper sina miljömål och att de ska minska utsläppen med 50 procent till 2030 och bli klimatneutrala 2050.

  LÄS OCKSÅ: Räknar med fortsatt höga foderpriser våren 2021

  OM SVENSKA FODER:

  Svenska Foder AB producerar foder och livsmedel och handlar med spannmål.

  Huvudkontoret ligger i Lidköping och företaget har cirka 300 anställda.

  Företaget är en del av DLG-koncernen (Dansk Landbrugs Grovvareselskab) som är en av Europas största leverantörer av lantbruksprodukter och ägs av danska bönder.

  Några av Svenska Foders dotter- och intressebolag:

  • Nomus (skadedjurssanering och skydd)

  • Stigtomta Kvarn AB

  • Skånefrö AB

  • Scandinavian Seed

  • Ekonatur

  • Optilab

  • Butiker, bland annat Vallåkra Lantmannaaffär, Örkelljunga Lantmannaaffär och Trollenäs Lantmannaaffär.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen