Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober

  Svenska Foder lämnar NorFors fodermedelstabell

  Svenska Foder tar bort sina kraftfoder ur NorFors fodermedelstabell. Oenighet om vilka värden som ska redovisas ligger bakom åtgärden.

   Svenska Foders anläggning utanför Lund, arkivbild.
  Svenska Foders anläggning utanför Lund, arkivbild. FOTO: Dan Birgerson

  I måndags plockade Svenska Foder bort sina kraftfoder ur NorFors fodermedelstabell, som är ett av foderrådgivarnas viktigaste verktyg. Skälet är oenighet mellan Svenska Foder och NorFor om de uppdaterade riktlinjerna för vilka råvaruanalyser som ska användas vid deklarationen av kraftfoder.

  Erika Nyström, produktchef Nöt på Svenska Foder, tycker att NorFors tabellvärden är för dåligt underbyggda och vill hellre se att leverantören får komplettera med sina egna analysresultat för råvarorna. Till exempel när det gäller nedbrytningskaraktäristika – det vill säga hur fodret smälts i djuret.

  – Vi har fört en diskussion med NorFor sedan i somras men nu känner vi att vi kommit till vägs ände. Därför har vi valt att plocka bort våra foder, säger Erika Nyström till ATL.

   Erika Nyström, produktchef Nöt på Svenska Foder.
  Erika Nyström, produktchef Nöt på Svenska Foder. FOTO: Svenska Foder

  Svenska Foder arbetar nu för att ta fram en modell där dubbla värden kan redovisas för kraftfodren. Dels NorFors fasta värden och dels Svenska Foders egna värden där NorFors tabellvärden kompletterats med fler framanalyserade värden. Men i olika forum.

  – På vår hemsida kommer vi att gå ut med de värden vi tror mest på men vi kommer även att stoppa in näringsvärdena för våra foder i NorFors tabell enligt deras tabellvärden. När i tiden detta kommer att ske vet vi ännu inte, säger Erika Nyström.

  Patrik Nordgren, vd på NorFor, beklagar Svenska Foders beslut att plocka bort sina foder från fodermedelstabellen.

  – Det är ett lite överraskande besked. Vi har haft en pågående dialog och så väljer man att göra så här. Naturligtvis får de fatta sina egna beslut men från NorFor har vi för avsikt att ta upp dialogen igen. Vi erbjuder fodermedelstabellen till alla foderföretag och det erbjudandet kvarstår, säger Patrik Nordgren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen