Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2019

  Svenska eliten i Timbersports gör upp

  I helgen avgörs Trollhättan Cup i Timbersports samt EM-kval till Champions Trophy. Både den norska och svenska eliten gör upp.

  ”Jag vill gärna slå personliga rekord i samtliga sex grenar”, säger Ferry Svan.

   Ferry Svan under nordiska mästerskapen i Timbersports 9 juni 2018. På bilden tävlar han i Stock saw, i Roskilde, Danmark.
  Ferry Svan under nordiska mästerskapen i Timbersports 9 juni 2018. På bilden tävlar han i Stock saw, i Roskilde, Danmark. FOTO: Pressbild, Andreas Schaad

  Med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg tar Timbersports den 17 och 18 augusti över Hansenplatsen i Trollhättan. Under helgen avgörs Trollhättan Cup, men även EM-kval i tävlingsformatet Champions Trophy.

  Både rookies och seniora atleter ska tävla i att hugga och såga stockar på snabbast möjliga tid. Bland annat deltar svenska Emil Hansson, som är nybliven bronsmedaljör i rookie-VM. Han satsar på att vinna rookie-tävlingen men vill också ta sig vidare till EM i Belgien.

  Nordisk mästare och juniormästare möts

  I EM-kvalet, som äger rum på lördagen, deltar också den nordiska mästaren Pontus Skye och tidigare juniorvärldsmästaren Ferry Svan.

  ”Jag vill gärna slå personliga rekord i samtliga sex grenar och nordiskt rekord i champions Trophy. Det är inom räckhåll men det gäller att lyckas där och då”, säger Ferry Svan i ett pressmeddelande.

  ”Målet är att få en bra känsla inför NM. Formen känns bra och en pallplats är inte omöjlig”, säger mästaren Pontus Skye.

  Tävlingarna är de sista innan de Nordiska Mästerskapen, NM, som går av stapeln den 24 och 25 augusti. Under NM sker också uttagningen till VM.

  Fakta Timbersports

  • STIHL Timbersports började i USA 1985 men har sitt ursprung i skogshuggartävlingar på 1800-talet.

  • Timbersports är en professionell tävlingsserie i extremsport med lokala, regionala, nationella och internationella tävlingar samt världsmästerskap.

  • Sverige har arrangerat flera Nordiska Mästerskap och senast i maj arrangerades ett juniorvärldsmästerskap och den internationella tävlingen Champions Trophy på Tjolöholms Slott utanför Göteborg. VM hösten 2020 kommer arrangeras i Göteborg.

  • Senioratleter tävlar individuellt i sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Medan rookies tävlar i fyra av dessa. Samma fyra grenar ingår även i tävlingsformatet i Champions Trophy men där alla fyra grenar genomförs direkt efter varandra.

  • Atleterna tävlar i spektakulära grenar som bland annat Springboard där de ska klyva toppen av en stam, två meter över marken. Grenen Hot Saw inkluderar en specialbyggd motorsåg på cirka 62 hästkrafter med en wankelmotor från en jetski eller snöskoter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen