Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 1999

  Svenska ekoodlare sökes för försöksodling

  Amerikanska fröproducenten Seeds of Change söker kontakt med svenska ekoodlare. Företaget samarbetar redan med en dansk lantbrukare.

  Namnet Seeds of Change får tanken att associera till genförändring och GMO. Ingenting kan vara mer fel. I själva verket representerar Seeds of Change den fullständiga motsatsen till Monsanto och andra bolag som satsar på genmanipulerade grödor: att bevara växternas mångfald och främja det ekologiska synsättet.
  I dag är Seeds of Change världens ledande producent av ekologiska fröer och har en fröbank med tusen sorter. Fröerna säljs till ekologiska lantbruk i hela USA. Hittills har all produktion skett i Amerika. Nu vidgas verksamheten till Europa.
  – Vår önskan är att etablera ett samarbete med lokala lantbruk i Sverige, säger marknadsdirektör Johan Othelius på livsmedelsföretaget MasterFoods som samarbetar med Seeds of Change.

  Livsmedel också
  Från början satsade Seeds of Change enbart på fröodling. I dag produceras även ekologiska livsmedel.
  Fortfarande domineras utbudet av ekologiska produkter på marknaden av bas- och råvaror. Seeds of Change går steget vidare och satsar på förädling. Med ekologisk snabbmat vänder man sig till stressade nutidsmänniskor som vill ta hänsyn till miljön mitt i den hektiska vardagen.

  Nätverk av ekobönder
  För att pröva fröerna i nya klimatområden söker Seeds of Change nu med ljus och lykta efter intresserade försöksodlare i Europa. I Danmark har storbonden Thomas Hartung redan sått ekologisk spenat från USA. På tre gårdar på Jylland och Själland kommer han framöver att odla flera andra grönsakssorter från Seeds of Change.
  – Vi vill bygga upp ett nätverk av lantbruk i Europa, USA och Australien där intresserade ekobönder prövar sorter och odlingsmetoder. Det blir ett spännande kunskapsutbyte, säger Johan Othelius.
  – Även i USA växer opinionen mot GMO, för ekologisk produktion. Ekoodling är en ekonomiskt livskraftig modell, konstaterar Othelius.

  Christina Bruun

  Relaterade artiklar

  Till toppen