Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2016

  Svenska burhönsregler står fast

  Kammarrätten fastställer att svensk regel står fast. Regeln om högst 16 värphöns per bur, utgör inte något hinder för handel mellan EU:s stater.

  Kammarrätten river därmed upp Förvaltningsrättens dom, och lägger restriktioner för försäljningen av burar för 20 kycklingar. Ägg- och kycklingföretaget Swedfarm får fortsatt sälja burarna, men de får bara innehålla 16 hönor. Detta slår fast Jordbruksverkets tidigare beslut.

  Swedfarm framhöll att kunder kunde bli mindre benägna att köpa buren på grund av restriktionen, men det avfärdar Jordbruksverket. Enligt Jordbruksverket är buren i och för sig inredd för 20 djur, men man har sparat in på viktiga funktioner för djurens välfärd.

  Kammarrätten fastslår att EU:s inhysningsdirektiv, med regler för skydd av värphöns, ska fastställa minimistandarder. Medlemsstaterna har därför möjlighet att tillämpa hårdare regler för skyddet av värphöns, så länge de respekterar de allmänna bestämmelserna i fördraget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen