Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2018

  Svenska betodlare får dispens för neonikotinoider

  Kemikalieinspektionen ger svenska betodlare grönt ljus att använda neonikotinoider under 2019.

  FOTO: IBL, Arkivbilder

  Svenska betodlare får dispens för användningen av Gauchobetat frö under nästa år. Det beskedet ger Kemikalieinspektionen.

  Det gör att Betodlarna nu får samma förutsättningar som sockerbetsodlare i flera andra EU-länder som redan fått dispens från förbudet att använda neonikotinoider vid frilandsodling.

  – Beskedet innebär att vi kan fortsätta använda neonikotinoider som betningsmedel ytterligare ett år. Under den tiden ska vi titta på hur vi ska kunna hantera en situation där neonikotinoider inte längre är tillåtna, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare i Betodlarna.

  Restriktioner gäller

  Med dispensen följer vissa restriktioner, som att det efter sådd av gauchobehandlade fröer inte får lov att följa tvåhjärtbladiga växter nästföljande år.

  – Det innebär att om du använder Gauchobetat utsäde i 2019 års betodling, kan du inte odla potatis eller vårraps på samma fält 2020, säger Anders Lindkvist.

  FOTO: Mostphotos

  Betodlarna har redan börjat undersöka möjligheterna att hitta ersättare till Gaucho, till exempel preparatet Force.

  – De finns ju svagare alternativ att ta till. Nu ska vi titta på hur de fungerar i olika sammanhang och bilda oss en uppfattning om vilka effektiva insektsmedel som kan komma att behövas framöver, säger Anders Lindkvist.

  Undersöker effekten

  Det handlar bland annat om att undersöka om det svagare betningsmedlet har full effekt när det handlar om tidiga sådder eller om det bryts ned. Dessutom måste alternativ hittas för att skydda själva plantan ovan jord mot insektsangrepp.

  – Force har visat rätt så skaplig effekt på de underjordiska skadegörarna men i princip noll effekt från det att betplantan börjar komma upp. Där får vi börja använda andra preparat som vi inte alls har behövt göra när vi haft Gaucho, säger han.

   Anders Lindkvist, generalsekreterare Betodlarna.
  Anders Lindkvist, generalsekreterare Betodlarna. FOTO: Tove Nilsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen