Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 augusti

  Svenska AP-fonder investerar i vindkraft

  Ny vindkraft har ofta utländska pensionsbolag som ägare. Men nu satsar svenska AP-fonder 9 miljarder kronor på bland annat vindkraft.

  – Det är glädjande, säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi.

   Tomas Hallberg, ansvarig för marknadsfrågor på Svensk Vindenergi (övre bilden). Mikael Lundin, VD på Polhem Infra (undre bilden), har nio miljarder kronor i statligt pensionskapital som ska investeras i bland annat vindkraft.
  Tomas Hallberg, ansvarig för marknadsfrågor på Svensk Vindenergi (övre bilden). Mikael Lundin, VD på Polhem Infra (undre bilden), har nio miljarder kronor i statligt pensionskapital som ska investeras i bland annat vindkraft. FOTO: Börge Nilsson

  Redan i dag är vindkraftsinvesteringar för 90 miljarder kronor beslutade eller aviserade visar en sammanställning från Svensk Vindenergi. Det ger 2 018 vindkraftverk under perioden 2017 till 2022.

  Utländska ägare

  När verken står på marken 2022 kommer 65 procent av landets vindkraft att ha utländska ägare enligt Svensk Vindenergi. Drygt en tredjedel av pengarna, 35 procent, kommer från institutionella ägare. Det är fonder och försäkringsbolag som ofta förvaltar offentliga och privata pensionspengar och som nöjer sig med en avkastning på 5–6 procent. Som jämförelse har statliga Vattenfall ett avkastningskrav på 8 procent.

  Låga avkastningskrav

  – De institutionella ägarna har låga avkastningskrav om de kan kontrollera riskerna och det kan de göra med vindkraft, säger Tomas Hallberg, ansvarig för marknadsfrågor på Svensk Vindenergi.

  Eftersom Sverige enligt energiöverenskommelsen ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040 växer vindkraften enormt. 2040 räknar Energimyndigheten med att det behövs 90 TWh och 4 000 vindkraftverk med högeffektiva turbiner. För att nå dit krävs investeringar på bortåt 200 miljarder.

  Länge var svenska AP-fonder förbjudna att investera i infrastrukturprojekt om de drivs av bolag som inte är börsnoterade.

  Ändrade regler

  Nu har reglerna ändrats. 2019 bildades Polhem Infra av första, tredje och fjärde AP-fonden. Bolaget ska investera 9 miljarder kronor i onoterade bolag inom energi, transport och digital infrastruktur. Polhems första investering gällde fjärrvärme i Solör Bioenergi. I slutet av april i år kom första vindkraftsinvesteringen. Polhem köper drygt 23 procent av aktierna i vindkraftsparken Skaftåsen i Härjedalen som ska stå klar 2021 med 35 verk.

  Värdet hemligt

  Hur mycket pengar affären är värd vill inte Polhem Infras vd Mikael Lundin svara på.

  – Jag kan bara säga att det handlar om flera hundra miljoner kronor.

  Totalkostnaden för Skaftåsen uppges ligga på 2,6 miljarder kronor. Därmed borde Polhems andel hamna på cirka 600 miljoner kronor.

  Ingen vet hur mycket av de 9 miljarderna som satsas på vindkraft.

  – Det beror på hur många projekt som kommer in och hur de står sig i förhållande till andra investeringar, säger Mikael Lundin.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen