Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2018

  Svenska Äggs krisplan efter djurrättsfilm

  Nya bilder från Djurrättsalliansen visar på misstänkta missförhållanden hos ett av Sveriges största kläckerier. Vissa skador är helt oacceptabla, säger Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg.

   Svenska Ägg skickar ut oberoende veterinärer till företagets stallar för att kontrollera verksamheten.
  Svenska Ägg skickar ut oberoende veterinärer till företagets stallar för att kontrollera verksamheten. FOTO: Ann Lindén

  Under tisdagen gick Djurrättsalliansen ut med en film och bilder som visar på sjuka, skadade och döda djur som ligger bland levande och friska djur.

  – Vi har uppmärksammat filmen och det är inte roliga bilder att se på, säger Axel Lagerfelt, Svenska Ägg.

  Representanter från Djurrättsalliansen har enligt egna uppgifter besökt företagets djurstallar under ett flertal tillfällen under 2016, 2017 och 2018. Material från besöken har sedan satts ihop till en sammanhängande film.

  – På så vis har man fått ihop mycket skador i en kort film. Men likväl är vissa av skadorna helt oacceptabla, säger han.

  Filmat mellan arbetspassen

  En förklaring till att man hittat skadade eller döda djur i besättningen är att filmningen troligen skett på natten och att djuren skulle avlivas eller avlägsnas nästa morgon när skötaren kommer.

   Djurrättsalliansen bilder är inte roliga för äggnäringen, anser Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg.
  Djurrättsalliansen bilder är inte roliga för äggnäringen, anser Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg. FOTO: Anders Fällman

  – Men det finns vissa saker som tyder på att djuret legat mer än ett dygn och det är inte är acceptabelt, säger Axel Lagerfelt.

  I filmen visas också många klipp på fåglar som helt eller delvis tappat fjädrarna.

  – Det kan hända i slutet på en värpperiod att djuren tappar fjädrar, säger han. Bakomliggande orsaker kan vara att fodrets sammansättning inte är rätt eller att någon annan störning skett i produktionen.

  – Djuren lider inte av att de tappar fjädrarna även om det inte ser roligt ut ur en mänsklig synvinkel, säger han.

  ”Inget som lyfter äggnäringen”

  Svenska Ägg ska i morgon, onsdag, skicka ut oberoende veterinärer till företagets stallar för att kontrollera verksamheten.

  Hur tror du det här påverkar konsumenternas syn på svensk äggproduktion?

  – Det är tråkigt när det händer och det är dumt att det ska hända. Med det sagt är det här inget som lyfter äggnäringen.

  Kan det se ut så här på fler ställen undrar säkert många konsumenter som ser det här?

  – Jag kan inte garantera att det inte ser ut så här men det strider helt mot Svenska Äggs policy, säger han.

  LÄS OCKSÅ: ”Svensk fågel ger inte upp kampen om svenskt vaccin”LÄS OCKSÅ: ”Frankrike förbjuder ägg från burhöns”LÄS OCKSÅ: Svensk fågel ger inte upp kampen om vaccinLÄS OCKSÅ: Svensk Fågels ordförande tror på ett bra år

  Relaterade artiklar

  Till toppen