Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 16 augusti 2017

    Svenska ägg analyseras efter giftskandalen

    Livsmedelsverket analyserar svenska ägg för att se om de innehåller fipronil.

     Livsmedelsverket analyserar svenska ägg för att se om de innehåller fipronil.
    Livsmedelsverket analyserar svenska ägg för att se om de innehåller fipronil. FOTO: Ann-Katrin Öhman

    Den nederländska äggskandalen har fått Livsmedelsverket att ändra provtagningsrutiner. Nu ska myndigheten ta reda på om även svenska ägg innehåller det otillåtna bekämpningsmedlet fipronil.

    Analyserna startar i slutet av augusti och sker inom ramen för den svenska kontrollen av restsubstanser i livsmedel.

    – Nu inkluderas fipronil i vårt ordinarie provtagningsprogram för bekämpningsmedel i ägg. Anledningen är att ärendet har växt i Europa och därför vill vi säkerställa att det inte finns i svenska ägg, säger Petra Fohgelberg statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Företagen ansvarar för att maten som säljs är säker

    Livsmedelsföretagen har ansvar för att maten som säljs är säker att äta och inte innehåller otillåtna ämnen. Livsmedelsverket kontrollerar regelbundet om det finns restsubstanser i livsmedel genom att ta prov vid slakt och i mjölk, ägg, fisk och honung.

    Restsubstanser kan vara till exempel antibiotika, läkemedel, hormoner, bekämpningsmedel och andra främmande ämnen.

    Att äta de nederländska äggen ska inte medföra några hälsorisker, enligt Livsmedelsverket. De ägg som importerats har tidigare spårats upp och kasserats.

    Relaterade artiklar

    Till toppen