Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni 2018

  Dramatisk nedgång för spenatodling

  Den svenska produktionen av spenat och dill har minskat med 93 respektive 52 procent de senaste fyra åren.

   Minskad efterfrågan från livsmedelsindustrin uppges vara anledningen till halveringen av svensk odling av dill.
  Minskad efterfrågan från livsmedelsindustrin uppges vara anledningen till halveringen av svensk odling av dill. FOTO: Lena Karlsson

  Totalt sett är den svenska trädgårdsodlingen stabil. Det visar Jordbruksverkets nya siffror för åren 2014-2017. Odlingsarealen har varit i stort sett oförändrad även om antalet företag minskade med knappt sex procent.

  Däremot har det skett dramatiska förändringar inom vissa grödor. Av spenatodlingen finns bara en bråkdel kvar sedan arealen minskat med 93 procent. Odlingen av dill har också halverats under fyra år.

  Orsaken till den stora förändringen uppges vara en minskad efterfrågan från livsmedelsindustrin.

  Den kalla våren och försommaren 2017 gav också ett år med ovanligt låg avkastning. Samtidigt hölls produktionen ändå på en relativt hög nivå på grund av en utökad äppelareal.

  Sett till odlad areal var de största trädgårdsgrödorna på friland jordgubbar, morot, äpple, lök och isbergssallad. Grödor som småbladig sallat och pumpa odlas i mindre omfattning men är grödor som ökat kraftigt under senare år.

  I växthusen odlas ungefär lika stor yta av prydnadsväxter som köksväxter och bär. Vanligaste prydnadsväxterna är tulpaner, penséer, pelargonior och petunior.

  LÄS OCKSÅ: Lampor ger gurka året omLÄS OCKSÅ: Frosten tog 60 procent av skörden

  Till toppen