Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2012

  Svensk sojaimport på rätt väg

  De svenska importörerna har skärpt kontrollen av den brasilianska sojan. Men problemen med bekämpningsmedel och skövling kvarstår, enligt organisationen Swedwatch.

  Brasilien är världens näst största sojaproducent efter USA. Totalt odlades soja på 24 miljoner hektar under 2010-2011, vilket får konsekvenser för både människor och natur.
  Bild 1/2Brasilien är världens näst största sojaproducent efter USA. Totalt odlades soja på 24 miljoner hektar under 2010-2011, vilket får konsekvenser för både människor och natur.
  Skövlade naturområden, svåra följder av bekämpningsmedel och kränkningar av ursprungsbefolkningens rättigheter är några av sojaproduktionens konsekvenser, enligt Swedwatch.
  Bild 2/2Skövlade naturområden, svåra följder av bekämpningsmedel och kränkningar av ursprungsbefolkningens rättigheter är några av sojaproduktionens konsekvenser, enligt Swedwatch.

  Lantmännen, Svenska Foder och Denofa har tagit till sig av kritiken, men det finns fortfarande mycket att göra, säger Malena Wåhlin, en av författarna bakom en rapport som presenteras i dag, tisdag.

  När Swedwatch, som verkar för en hållbar global utveckling, granskade den svenska sojaimporten från Brasilien för två år sedan var resultatet nedslående.

  Problemen kvar

  Stora utsläpp av växthusgaser till följd av skövling av den brasilianska savannen, bruk av EU-förbjudna bekämpningsmedel, kränkningar av ursprungsbefolkningens rättigheter och slavarbete var några missförhållanden som avslöjades.

  – Dessa problem finns kvar, även om vi ser en del förändringar i den brasilianska lagstiftningen vad gäller exempelvis bekämpningsmedel, säger Malena Wåhlin.

  Tagit intryck

  De svenska sojaimportörerna, med Lantmännen och Svenska Foder i spetsen, tycks dock ha tagit intryck av den debatt som följde rapporten.

  – Ja, det är väldigt bra. De är på rätt väg i sitt hållbarhetsarbete. Men nu krävs ytterligare steg, säger Malena Wåhlin.

  Lantmännen har bland annat förbättrat kontrollen av produktionen genom inspektioner på plats.

  De tre företagen är anslutna till flerpartsinitiativet Roundtable on Responsible Soy (RTRS).

  Liten aktör

  "Det är det tydligaste sättet för oss som en liten aktör att påverka en global komplex leverantörskedja", uppger Lantmännen i rapporten.

  Lantmännen och Denofa har även börjat köpa RTRS-certifierad soja.

  – Däremot saknar Svenska Foder och Denofa alltjämt en officiell uppförandekod, konstaterar Malena Wåhlin.

  Företagens certifieringssystem är inte heller kompletta när det gäller exempelvis förbud mot farliga kemikalier i produktionen.

  Mer engagemang krävs

  Men det är inte bara importörerna som måste bättra sig, enligt Swedwatch. Även andra aktörer måste engagera sig för att göra sojaproduktionen mer hållbar.

  – Vi tycker att matvarukedjorna borde ställa krav på ansvarsfullt producerad soja. Vi borde också se över vårt sojabehov i stort och söka fler alternativ i form av närproducerat foder, säger Malena Wåhlin.

  Importen

  Lantmännen importerade förra året 150 000 ton soja från Brasilien, som är världens näst största sojaproducent efter USA.

  Målet är att 50 procent av koncernens soja ska vara certifierad år 2013.

  Norsk-brasilianska Denofa importerar runt 420 000 ton soja per år. Kunderna finns i Norge, Sverige och Finland.

  Danskägda Svenska Foder importerade cirka 70 000 ton sojamjöl 2011.

  Källa: "Importen av soja från Brasilien - en uppföljningsrapport", Swedwatch

  Relaterade artiklar

  Till toppen