Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2019

  Produktionen av havre minskar

  Den svenska produktionen av havre minskar rejält. Anledningen är låg lönsamhet och nu måste utvecklingen med högre priser fortsätta.

   Den svenska produktionen av havre minskar rejält.
  Den svenska produktionen av havre minskar rejält. FOTO: Marion Palm

  Preliminära siffror från Jordbruksverket visar att havrearealen minskar med 8 procent i år till 150 100 hektar. Det är den minsta sedan den första statistiken publicerades år 1916. Då låg havrearealen på 783 500 hektar.

  ATL har tidigare rapporterat att arealen för havre i Sverige har halverats under de senaste två decennierna. Orsaken är bland annat att grödan inte har klarat den ekonomiska konkurrensen med maltkorn.

  För 20 år sedan skördades en miljon ton havre i Sverige, de senaste åren har det sjunkit till 700 000 ton havre enligt siffror från Jordbruksverket, rapporterar Ekot.

  Anledningen till nedgången är för dålig lönsamhet. Den senaste tiden har priset på havre stigit och för att få upp produktionen behöver trenden fortsätta.

  – Jag tror att över tid kommer vi behöva odla mer havre, säger Carl-Peter Thorwid som är VD på Lantmännen Cerealia, till Ekot.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen