Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2018

  Svensk Mjölk vinner i hovrätten

  Hovrätten upphäver tingsrättens beslut att stoppa försäljningen av ostvarumärkena Herrgård, Grevé och Präst. Konfliktfrågan om försäljning ska nu återigen upp i styrelsen för Svensk Mjölk, uppger ordförande Åke Hantoft för ATL.

   Ostar på lagring på Kalmar mejeri, som tillverkar Herrgård, Grevé och prästost.
  Ostar på lagring på Kalmar mejeri, som tillverkar Herrgård, Grevé och prästost. FOTO: Ann Lindén

  Det var i somras som bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening gick till tingsrätten för att få stopp på affären, som skulle innebära att rätten till de klassiska svenska ostarna tillfaller enbart Arla, Norrmejerier, Falköping. Senare inleddes också ett skiljemål om samma affär.

  Ny dom ger nytt besked

  Den nya domen i Svea hovrätt, som ATL har läst, innebär alltså att Svensk Mjölk nu skulle kunna genomföra den föreslagna affären, men med risk att på något sätt behöva backa den om de förlorar i det pågående skiljemålet.

  Enligt Åke Hantoft, styrelseordförande för Svensk Mjölk, är det ännu inte bestämt hur hovrättens avgörande påverkar affären.

  – Det jobbet pågår. Frågan är ställd till medlemmarna, och den ska upp på nästa styrelsemöte den 29 oktober, säger Åke Hantoft till ATL.

  Attack ledde till konflikt

  Det så kallade ostkriget inleddes med ett skiljemål som ATL var först med att avslöja. Här gick Skånemejerier AB till attack mot Svensk Mjölks rätt till Herrgård, Grevé och Präst, som de menade uppfattades som ostsorter snarare än varumärken. Skånemejerier AB ägdes tidigare av Skånemejerier ekonomisk förening, men köptes 2012 av franska Lactalis. Skiljemålet ledde till ökad konflikt i föreningen Svensk Mjölk, som äger bolaget Svensk Mjölk AB och i sin tur ägs gemensamt av Arla, Norrmejerier, Falköping, Gäsene och Skånemejerier ekonomisk förening.

  Riggad affär enligt Skånebönderna

  På föreningens stämma i våras beslutades det – mot Skåneböndernas vilja – att sälja rätten till varumärkena Herrgård, Grevé och Präst till det nybildade bolag som kontrollerades av Norrmejerier, Falköping och Arla. I sin inlaga till den nya domen skriver Skånemejerier att det framgår tyligt att affären ”riggats” i syfte att låta tre av föreningsmedlemmarna köpa Svensk Mjölk AB och att syftet var att ”göra sig av med” Skånemejerier. Svensk Mjölk hävdar å sin sida att det funnits sakliga skäl att behandla Skånemejerier ekonomisk förening annorlunda och att det inte legat i Svensk Mjölks intresse att begränsa kretsen av budgivare.

  För liten säkerhet

  När det gäller värdet av varumärkena, som skulle säljas för 240 miljoner kronor, men som enligt skånebönderna är värda upp mot 850 miljoner kronor, skriver Svensk Mjölk att värderingen och beslutet inte varit ägnat att otillbörligt missgynna skånebönderna.

  I sin dom tar hovrätten inte ställning till någon av sakfrågorna, utan bedömer i stället att den säkerhet på en miljon kronor som Skånemejerier ställt ut för att skydda Svensk Mjölk mot eventuella förluster i och med rättsprocessen är för liten. Skånemejerier ekonomisk förening döms att betala sammanlagt 450 000 kronor i advokatkostnader till Svensk Mjölk.

  ATL har sökt Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening

  LÄS MER: Ostkriget – detta har hänt

  Relaterade artiklar

  Till toppen