Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 maj 2019

  Svensk Mjölk skjuter upp stämma

  Torsdagen den 23 maj skulle Svensk Mjölk ha hållit sin årliga stämma. Nu skjuts den upp – bland annat till följd av ostkriget.

   I nuläget har Svensk Mjölk licensavtal för tillverkning av de aktuella ostarna med Arla, Skånemejerier, Falköpings mejerier och Norrmejerier.
  I nuläget har Svensk Mjölk licensavtal för tillverkning av de aktuella ostarna med Arla, Skånemejerier, Falköpings mejerier och Norrmejerier. FOTO: Mostphotos

  Hösten 2017 kunde ATL avslöja det ostkrig som i det tysta rasat sedan 2015. Kampen gäller rätten att få tillverka och sälja ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst.

  Varumärkena ägs i dag av Svensk Mjölk men saluförs på licens av Arla, Norrmejerier, Falköpings mejerier och Skånemejerier. De tre förstnämnda vill köpa varumärkena, och beslut om en försäljning fattades på förra årets stämma.

  Detta har dock Skånemejerier ekonomisk förening motsatt sig i ett skiljemål, som fortfarande pågår. Dessutom beslutade Konkurrensverket den 29 april att stoppa affären med hänvisning till att den skulle innebära en företagskoncentration som riskerar att försämra för svenska konsumenter.

  Torsdag 23 maj skulle årets stämma i Svensk Mjölk ha hållits. Den har nu skjutits upp – enligt Joacim Öberg, VD för Svensk Mjölk, för att flera handlingar som skulle nå medlemmarna ute i landet inte har hunnit komma fram.

  – Vi tog beslutet i söndags då vi kom fram till att vi inte skulle hinna få ut alla handlingar i tid, säger Joacim Öberg.

  Vad är det för typ av handlingar?

  – Det är många olika, men det är redovisningshandlingar och en granskningsrapport där det nu finns resultat att gå igenom. Man måste ha delat med sig av alla handlingar minst två veckor inför en stämma och vi vill vara säkra på att alla har hunnit ta del av dem.

  Har handlingarna något med det så kallade ostkriget att göra?

  – Både ja och nej. En del handlar ju om det, som till exempel granskningsrapporten, men sedan finns det annat också. Det handlar i grunden om ren formalia, säger Joacim Öberg.

  När kommer den nya stämman att hållas?

  – Vi har inte ett exakt datum utan det får vi återkomma med. Det lutar åt sista veckan i juni, mer specifikt måndagen den 24 juni, men än är det inte klart.

  Arla, Norrmejerier och Falköpings mejeri har tidigare uppgivit för ATL att de kommer att överklaga Konkurrensverkets beslut.

  Läs mer: Detta har hänt i ostkriget

  Relaterade artiklar

  Till toppen