Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2013

  Svensk mat som specialkost i skolan

  Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

  Anette Gustawson.
  Anette Gustawson.

  Varför ska dina barn ha specialkost?

  – Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

  Hur gjorde du?

  – Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

  Gick skolan med på det, rakt av?

  – Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

  Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

  – Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

  Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

  – Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

  Och dina barn?

  – De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

  Vad har du uppnått med det här?

  – Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

  (Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen