Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari 2018

  Stärkt stöd för Sverige i ko-konflikt

  EU-kommissionen vill klassa paratuberkulos till smitta som tillåter nationella undantag. Då bryter inte Sverige längre mot EU:s regler, vilket EU-kommissionen anser sker nu.

   Kravet på att importdjur ska testas för paratuberkulos har hittills setts som ett handelshinder.
  Kravet på att importdjur ska testas för paratuberkulos har hittills setts som ett handelshinder. FOTO: Marie Henningsson

  Sverige kräver att levande nötkreatur som importeras har testats för paratuberkulos, en smittsam djursjukdom som inte finns i Sverige. EU-kommissionen inledde ett överträdelseärende mot Sverige efter en anmälan från en svensk bonde.

  Kommissionen betraktar kravet som ett handelshinder och kan välja att dra Sverige inför EU-domstolen. Det kan i förlängningen betyda att Sverige tvingas lätta på reglerna. Men den senaste utvecklingen i EU:s arbete med regler kring djursmittskydd kan göra att man kan undvika ett sådant öde.

  Med på lista

  EU ska upprätta en lista över smittsamma djursjukdomar som anses vara så pass allvarliga att länder som inte har sjukdomarna själva får införa restriktioner för den fria handeln för att hålla dem fortsatt borta. Efsa, unionens myndighet för livsmedelssäkerhet, har dragit slutsatsen att paratuberkulos bör vara med på den listan, och EU-kommissionen håller med. Just nu pågår diskussioner mellan medlemsländerna och EU-kommissionen om hur listan ska se ut. Ett beslut väntas under våren.

  LÄS MER: Sverige mot vinst i ko-konfliktLÄS OCKSÅ: Fortsatt hot om domstol för test av paratuberkulos

  Relaterade artiklar

  Till toppen