Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 september 2017

  Svensk gris säljer bäst

  Trenden att vi i allt högre grad väljer kött med svenskt ursprung höll i sig under första halvåret. Samtidigt fortsatte omfördelningen mellan köttslagen. Det visar Jordbruksverkets beräkningar.

  Bild 1/2 FOTO: Ann Lindén
   Andelen svenskt av grisköttsförbrukningen fortsätter öka. Men samtidigt fortsätter gris och nöt att minska sin andel av den totala köttförbrukningen till förmån för fågel.
  Bild 2/2 Andelen svenskt av grisköttsförbrukningen fortsätter öka. Men samtidigt fortsätter gris och nöt att minska sin andel av den totala köttförbrukningen till förmån för fågel.

  Kött med svenskt ursprung fortsätter att öka sin andel av den totala förbrukningen. Det gäller framför allt gris där svenskproducerat stod för nästan 73 procent av förbrukningen under första halvåret i år, en ökning med nästan 3 procentenheter jämfört med samma period i fjol. Ökningen av andelen svensk gris har pågått sedan 2014, enligt Jordbruksverket på grund av att importen minskat.

  Matfågel ökar

  Även vad gäller matfågel är andelen svenskt hög, drygt 68 procent under första halvåret i år, vilket är en ökning med 1 procentenhet jämfört med i fjol. Men för matfågel beror ökningen i stället på att den svenska produktionen ökat snabbare än förbrukningen sedan 2013.

  För nötkött har andelen svenskt legat ganska stabil sedan 2014, och landade på 52 procent för årets första sex månader.

  43 kilo per person

  Bland de större köttslagen är det lamm som har den lägsta andelen svenskproducerat. För första halvåret låg den på drygt 22 procent. Det är en ökning med 2 procent jämfört med föregående år, men å andra sidan en minskning med lika mycket jämfört med 2014.

  Samtidigt som svenskproducerat ökar i populäritet ligger den totala förbrukningen per capita i stort sett konstant, under första halvåret i år drygt 43 kilo. Men det sker en långsam omfördelning mellan köttslagen. Matfågel ökar år för år samtidigt som konsumtionen av gris och nöt minskar.

  LÄS MER: Det svenska nötköttet går mot strömmenLÄS OCKSÅ: Kaninkött mer klimatsmartPREMIUM: Tvingas arrendera mark 16 mil bort

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen