Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april 2019

  Svensk forskning ska förhindra avlivning av tuppar

  Ny svensk forskning ska stoppa avlivningen av tuppkycklingar från värphöns. Med en helt ny metod hoppas forskare vid Linköpings universitet kunna ta fram en lösning där äggen kan könsbestämmas utan att tuppkycklingar behöver kläckas.

   ”Det vi gör bygger på en helt annorlunda metod än vad andra publicerat. Metoden har en chans att bli billigare och lika bra”, säger Anita Lloyd Spetz, professor.
  ”Det vi gör bygger på en helt annorlunda metod än vad andra publicerat. Metoden har en chans att bli billigare och lika bra”, säger Anita Lloyd Spetz, professor. FOTO: Mostphotos

  Hösten 2018 startades en förstudie kring könssortering av ägg vid Linköpings universitet. Initiativet togs av branschorganisationen Svenska ägg och grundas i att hälften av de 840 miljoner kycklingar som varje år kläcks i Europa är tuppar som avlivas direkt efter födseln.

  Den färska förstudien vid Linköpings universitet ger hopp om att hitta en lösning för att sortera ut tuppäggen när de är nyvärpta – något som skulle kunna reducera ett stort svinn inom äggbranschen.

  Ny metod

  Förstudien bygger på en ny metod, men i nuläget kan forskarna inte berätta hur könsbestämningen går till.

  – Det vi gör bygger på en helt annorlunda metod än vad andra publicerat. Metoden har en chans att bli billigare och lika bra, säger Anita Lloyd Spetz, professor emeritus vid Linköpings universitet, till ATL.

  Forskning för att hitta metoder som möjliggör könssortering av ägg pågår redan i flera andra länder. Bland annat har det tyska företaget Seleggt tagit fram en metod för att könsbestämma embryona i äggen. Tyskland, Kanada och Nederländerna är de länder som kommit närmast en kommersiell lösning.

   Gas från ägget samlas in i glasbägare och gasen från ägget överförs till två fibrer som sedan injiceras I GC-MS utrustningen.
  Gas från ägget samlas in i glasbägare och gasen från ägget överförs till två fibrer som sedan injiceras I GC-MS utrustningen. FOTO: Privat

  Mäter gaser från äggen

  I förstudien har forskarna undersökt de emitterade gaserna som kommer från äggen och letar efter skillnader i gaser från hönsägg, tuppägg och obefruktade ägg, berättar Anita Lloyd Spetz. Forskarna har använt den traditionella analysmetoden Gas chromatography–mass spectrometry, GC-MS.

  Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska ägg, säger att resultatet från förstudien ger hopp för framtiden.

  ”Det här är en av äggbranschens största utmaningar”, säger hon i ett pressmeddelande.

  Söker nya medel

  Förstudien har gjorts som ett examensarbete av Jan Ybrahim och nu söker forskarna nya medel. Man räknar med att den nya studien tar ett halvår att utföra.

  – Därefter kan vi med säkerhet säga om metoden fungerar och då börjar arbetet med att använda metoden som kommersiell lösning, säger Anita Lloyd Spetz.

  ATL TV: Här berättar tyska företaget Seleggt om sin metod för att könssortera ägg

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen