Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars 2018

  Svensk Fågel ger inte upp kampen om vaccin

  Newcastleutbrott kostar kycklingbranschen mångmiljonbelopp i minskad export varje år. Det hävdar branschorganisationen Svensk Fågel som vill att Jordbruksverket ska utreda vaccinbehovet på nytt. Men frågan delar fjäderfäbranschen och Svenska Ägg är starka motståndare till vaccin.

  Tillsammans med Finland och Estland sticker Sverige ut som de enda länderna i EU som inte vaccinerar fjäderfän mot den smittsamma virussjukdomen Newcastle.

  Förra året presenterades Jordbruksverkets utredning om vaccin. Den kom fram tid att åtgärden skulle bli för dyr för Svenska förhållanden. Newcastleutbrott har i snitt kostat näringen 10 miljoner kronor per år mellan år 2005 och 2016, enligt Jordbruksverket. Att vaccinera alla fjäderfän, inklusive hobbybesättningarna, skulle kosta mellan 12 och 75 miljoner kronor per år. Beloppen pendlar stort bland annat beroende på osäkerheter i hur mycket värphönsens produktion skulle påverkas.

   Svensk fågel är för vaccin - medan Svenska Ägg är starkt kritiska mot att vaccinera mot Newcastle.
  Svensk fågel är för vaccin - medan Svenska Ägg är starkt kritiska mot att vaccinera mot Newcastle. FOTO: Cecilia Persson

  Men branschorganisationen Svensk Fågel köper inte Jordbruksverkets analys och vill att myndigheten ska göra om utredningen. Bland annat vill man att det senaste årets ökning av smittutbrotten tas med i analysen. Dessutom kräver man att kostnaderna som uppstår i exportstopp uppdateras.

  – Jordbruksverket har inte tagit hänsyn till kostnadsutvecklingen för exporten sedan 2014 och där har det hänt flera saker, både när det gäller export av livsmedel och kläckägg. Man har räknat för lågt när det gäller de förluster som blir. Man har också räknat med att man behöver vaccinera hobbyhöns. Det är inte aktuellt anser vi. Det gör man inte utomlands, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

  Hinder för export

  Svenska Newcastleutbrott kostar kycklingbranschen nu minst 48 miljoner i minskade exportintäkter per år enbart när det gäller export av kycklingprodukter, enligt Svensk Fågel. Så fort ett svenskt utbrott blir känt dras ridån ner för export till viktiga marknader i Ryssland och Asien – trots att inga svenska slaktkycklingar hittills har blivit smittade, enligt Svensk Fågel.

  – Blir det ett utbrott i Sverige, även om det inte är våra djur som blivit sjuka, så drabbas alla fjäderfän. Då blir det exportstopp och man får inte exportera svensk kyckling och kläckägg till länder utanför eu som är vår marknad. Enbart i exportsammanhang förlorar branschen cirka 101,5 miljoner per år, säger Maria Donis.

  – Kycklingfötter, biprodukter och bakdel är eftertraktade svenska kycklingprodukter utomlands. Det är ett sätt för att få ekonomi på hela kycklingen. Vi behöver exporten för att bli mer konkurrenskraftiga, fortsätter hon.

   Maria Donis är VD på Svensk Fågel.
  Maria Donis är VD på Svensk Fågel. FOTO: Ann Lindén

  Värphöns växer sämre

  Men skillnaderna i synen på vaccinering delar fjäderfäbranschen. Svenska Ägg vill inte vaccinera och har flera skäl till det.

  – Jordbruksverkets utredning visar tydligt att det blir mycket dyrare att vaccinera. Skulle vi börja vaccinera hamnar kostnaderna på värphönsbesättningarna, säger Magnus Jeremiasson, veterinär på Svenska Ägg.

  Påverkar tillväxten

  Till skillnad från vaccinerade värphöns i Europa växer de svenska värphönsen snabbare och börjar också lägga ägg tidigare. Det är ett starkt argument för att inte vaccinera – även ur djurskyddssynpunkt, menar Magnus Jeremiasson.

  – Vaccinering är en påfrestning och påverkan på tillväxten visar tydligt att det är något som drabbar hönan, säger Magnus Jeremiasson.

  Vid vaccinering mot Newcastle skulle dagsgamla avelskycklingar – alltså slaktkycklingarnas mammor samt varje värphönskyckling få en dos vaccin. Svensk Fågel menar att det finns nya kombinationsvaccin som gör att det räcker att vaccinera kycklingarna en gång. Men Svenska Ägg hävdar att det inte finns tillräckliga studier av hur det vaccinet fungerar och att det inte kan användas.

  Ständig omvärldsbevakning

  Jordbruksverket konstaterar i sin rapport att kycklingbranschen tjänar på vaccinering men att äggbranschen får ökade kostnader. Samtidigt flaggar myndigheten för att vaccinering kan bli aktuellt i framtiden om risken för Newcastle-utbrott bedöms öka i Sverige. Synen på framtidens risker skiljer sig också stort mellan Svensk Fågel och Svenska Ägg.

  – Smittan sprids via vilda fåglar så vaccination är skyddet som vi kan ta till. Vi jobbar jättehårt med biosäkerhet i branschen. Det fungerar men det fungerar inte till 100 procent. Därför hoppas vi på att få vaccinera, säger Pia Gustavsson, veterinär på Svensk Fågel.

  – Vi har ett tråkigt läge med många fall av Newcastle de senaste 1,5 åren. Men vi tror att det varit ett olyckligt kluster med fler utbrott, och att det inte finns några tecken på att de kommer att öka, säger Magnus Jeremiasson, veterinär på Svenska Ägg.

  LÄS OCKSÅ: Newcastlesjuka hos fjäderfä i SverigeLÄS MER: Risken för fler sjukdomsutbrott ökarLÄS MER: Nytt utbrott av newcastlesjuka

  Senaste utbrottet i november

  Antal utbrott av Newcastle de senaste åren i Sverige

  2017 3

  2016 1

  2015 0

  2014 3

  2013 0

  2012 0

  2011 2

  2010 0

  2009 1

  2008 1

  De drabbade gårdarna har varit värphönsbesättningar.

  Det senaste utbrottet skedde i november 2017.

  Källa: Animal Disease Notification System (ADNS)

  Relaterade artiklar

  Till toppen