Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 februari

  Redo att utmana de utländska konkurrenterna

  Hallaryd.

  Ensam är inte stark brukar det heta. Det har familjerna Lund och Persson tagit fasta på. I november slog de samman sina bolag Solbacka Champinjoner och Hällestadsvamp – målet är att gå från sex procent av marknaden till 35 procent.

   Svensk Ekosvamp odlar ekologisk svamp och priset är högre än den konventionellt odlade importerade svampen. Men vd Martin Rosvall Hansson tror att konsumenterna är villiga att betala mer för ekologisk svamp och den kvalitetsstämpel som kommer med svampen.
  Svensk Ekosvamp odlar ekologisk svamp och priset är högre än den konventionellt odlade importerade svampen. Men vd Martin Rosvall Hansson tror att konsumenterna är villiga att betala mer för ekologisk svamp och den kvalitetsstämpel som kommer med svampen. FOTO: Anahita Arai

  Svampodlingen i småländska Hallaryd och skånska Torna Hällestad övergick i november 2020 i det nya bolaget Svensk Ekosvamp och säljs nu under varumärket Hällestad.

  – Värderingar och historia från båda familjerna ska vårdas ömt samtidigt som vi ska skapa ett nytt företag med nya värderingar. Vi jobbar dagligen med att få alla anställda att känna att vi är ett företag, säger Martin Rosvall Hansson som tillträdde som vd för Svensk Ekosvamp i november 2020.

  Att slå samman två företag till ett är aldrig enkelt och att göra det mitt under en pandemi är en utmaning i sig.

  – I de bästa av världar hade vi samlat all personal på ett ställe och firat att vi gått samman. Alla hade fått samma information på en och samma gång. Det är viktigt att all personal får träffa varandra, men tyvärr går inte det på grund av covid-19, säger Martin Rosvall Hansson.

  Ägarfamiljerna har under ett par år förberett samgåendet och tillsatt en extern professionell styrelse.

  – Det är ett stort steg att släppa kontrollen över sitt bolag och ta in externa styrelseledamöter. Det behövs finnas ett ömsesidigt förtroende för varandra, säger Per-Anders Hjort, styrelseordförande Svensk Ekosvamp.

  Alla styrelseledamöter besitter kunskap som är viktig för Svensk Ekosvamp, samtidigt som de har gått in med pengar och är i dag delägare i bolaget.

  – Familjerna Lund och Persson äger fortfarande en majoritet i företaget och tycker de inte att styrelsen gör ett bra arbete så kan de ersätta oss, säger Per-Anders Hjort.

   En av de frågor som har aktualiserats vid samgåendet är varumärket. Solbacka Champinjoner används inte som varumärke längre. Bland annat odlas inga champinjoner i Hallaryd längre och företaget gör bedömningen att Hällestad är ett starkare varumärke och det namn de vill arbeta vidare med.
  En av de frågor som har aktualiserats vid samgåendet är varumärket. Solbacka Champinjoner används inte som varumärke längre. Bland annat odlas inga champinjoner i Hallaryd längre och företaget gör bedömningen att Hällestad är ett starkare varumärke och det namn de vill arbeta vidare med. FOTO: Anahita Arai
   Eva Lund är en av huvudägarna av i Svensk Ekosvamp och platschef i Hallaryd. Samgåendet var nödvändigt, menar hon, för att rusta företaget för framtiden och kunna ta nya marknadsandelar.
  Eva Lund är en av huvudägarna av i Svensk Ekosvamp och platschef i Hallaryd. Samgåendet var nödvändigt, menar hon, för att rusta företaget för framtiden och kunna ta nya marknadsandelar. FOTO: Anahita Arai
   En av de första åtgärderna för att effektivisera odlingen var att dela upp odlingen, i dag odlas det champinjoner på den nya odlingsanläggningen i Torna Hällestad och exotiska svampar i den äldre anläggningen i småländska Hallaryd.
  En av de första åtgärderna för att effektivisera odlingen var att dela upp odlingen, i dag odlas det champinjoner på den nya odlingsanläggningen i Torna Hällestad och exotiska svampar i den äldre anläggningen i småländska Hallaryd. FOTO: Anahita Arai

  Saknar att odla champinjoner

  Eva Lund som är en av storägarna i det nya bolaget arbetar som platschef i Hallaryd och verkar vara nöjd med samgåendet. Men hon saknar att odla champinjoner, något som nu bara odlas i Torna Hällestad:

  – Jag älskar att odla champinjoner, här i Hallaryd odlar vi bara exotisk svamp, säger hon. Uppdelningen mellan odlingsplatserna är en av ändringarna för att göra produktionen mer effektivt.

  – Under alla år som vi har haft Solbacka Champinjoner så har jag inte kunnat ta ut semester, säger Eva Lund och nu med samgåendet hoppas hon på att kunna ta lite ledigt.

  Trots att hon saknar att odla champinjoner är hon fast övertygad om att den inslagna vägen är helt rätt för att kunna utveckla företaget.

  Vad är din största utmaning som ny vd?

  – Att övertyga detaljhandeln om att det ska finnas fler alternativ i butikshyllorna. Vi vill utmana den importerade konventionellt odlade svampen, säger Martin Rosvall Hansson.

  Bara 10 procent av all svamp som konsumeras i Sverige idag är odlad här, 90 procent importeras. Svensk Ekosvamp arbetar aktivt för att vi ska äta mer svenskodlad svamp och de tror att marknaden är beredd att betala lite mer för svensk ekologisk svamp.

  – Vi har sex procent av marknaden i dag. Målet är att öka omsättningen rejält, mellan fem och tio gånger, säger Per-Anders Hjort. som varken utesluter förvärv eller samgående med andra bolag för att lyckas med målet att ha 35 procent av marknaden.

   Svensk Ekosvamps odlingsanläggning i småländska Hallaryd ligger längs med huvudvägen. Anläggningen är gammal och ligger lite inklämd mellan hus och hagar. Lite längre fram ringlar sig Helge å mellan de gamla vackra trävillorna.
  Svensk Ekosvamps odlingsanläggning i småländska Hallaryd ligger längs med huvudvägen. Anläggningen är gammal och ligger lite inklämd mellan hus och hagar. Lite längre fram ringlar sig Helge å mellan de gamla vackra trävillorna. FOTO: Anahita Arai
   För att lyckas med att sälja mer exotiska svampar till konsumenterna har Svensk Ekosvamp tagit fram recept som kunderna kan läsa i mataffären genom att scanna en QR-kod på svamptrågen.
  För att lyckas med att sälja mer exotiska svampar till konsumenterna har Svensk Ekosvamp tagit fram recept som kunderna kan läsa i mataffären genom att scanna en QR-kod på svamptrågen. FOTO: Anahita Arai

  Fakta: Svensk Ekosvamp

  Bolagsform: Aktiebolag

  Ägare: Huvudägare är familjen Lund och familjen Persson. De nya externa styrelseledamöterna har alla gått in med pengar och är delägare.

  Verksamhet: Odling och förädling av svamp.

  Produktion: 600 ton svamp 2020, 800 ton 2021 (prognos)

  Antal anställda: Totalt 25 varav 7 i Hallaryd och 18 i Torna Hällestad

  Omsättning: 40 miljoner kronor (prognos 2021)

  Areal: På odlingsbäddar 600-700 kvadratmeter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen