Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2018

  Tveksamt om Sverigestöd ur EU:s kriskassa

  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är i Bryssel och pratar torka och stöd. Nu har han fått flera positiva besked från EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.

   EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.
  EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan.

  Idag på morgonen träffade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. De pratade om det exceptionella läget och torkan i Sverige.  

  – Det var ett väldigt positivt möte. Han inser hur allvarlig situationen är. Kommer det ingen nederbörd ökar risken för katastrof, säger Sven-Erik Bucht. 

  De pratade främst om tre olika frågor. Sverige vill ha ett mer flexibelt regelverk och undantag när det gäller vissa statsstödsregler. 

  – Det är en fråga som han vill biträda. Phil Hogan är ju pragmatiker och inser att det är en exceptionell situation. Han dryftade också frågan om förändringar i landsbygdsprogrammet för att kunna använda det för att lindra konsekvenserna av torkan. 

  LÄS OCKSÅ: Palle Borgström: ”Det krävs ett signifikant belopp”

  Tveksamt om kriskassa

  Phil Hogan var också positiv till att höja de förtida utbetalningarna av jordbruksstöd från 75 till 85 procent. 

  – Det är en jätteviktig fråga för lantbrukets likviditet. Det tyckte Phil Hogan var en bra åtgärd och som han vill biträda. Där ser jag att vi ska kunna få ett ganska snabbt beslut.

  Sverige vill även få tillgång till EU:s kriskassa.

  – När det gällde EU-medel till krisen uttryckte Phil Hogan en tveksamhet. EU har en ansträngd budget och den blir ännu mer ansträngd när vi får Brexit. Jag tror inte att vi ska ha för stora förhoppningar på att få EU-medel. Men loppet är inte kört och vi kommer att lämna in en ansökan.

  – Även om kommissionen skulle släppa EU-medel är det i en betydligt begränsad omfattning. Då är de nationella insatserna av en helt annan dignitet. 

  Kan inte ta ställning

  Sven-Erik Bucht är medveten om de dåliga skördeprognoserna i Sverige.

  – Vårt stora fokus just nu är att se till att det finns foder och att vi inte får en utslaktning. Jag känner till att det också blir betydligt sämre spannmålsskörd. Det gör att tillgången på halm också kommer att bli besvärlig.

  Många lantbrukare som drabbats hårt av foderbristen vill kunna slakta hemma på gården och sälja kött till allmänheten. 

  – Jag kan inte ta ställning till den specifika frågan. Jag har sagt tidigare och jag säger idag att vi ska vända på alla stenar.

  Fortsätter jobba för EU-pengar

  Under dagen fortsätter möten med EU:s övriga jordbruksministrar.

  – Vi informerar varandra om läget. Vi kommer från Sveriges sida att tala för att få stöd från EU-finansiella medel. Stödet får kanske inte någon större omfattning. Men alla bäckar små, säger Sven-Erik Bucht. 

  LÄS OCKSÅ: Nationella pengar till torkdrabbade bönderLÄS OCKSÅ: Lantmännen spår: Sämsta skörden på 25 år

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen