Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti 2016

  Svartvita kor tar över Mjölksverige

  Den svartvita mjölkrasen SLB ökar sin dominans på rödvita SRB:s bekostnad och är nu flest i en majoritet av Sveriges kommuner. Det visar ­ATL:s unika statistik från Jordbruksverkets kreatursdatabas.

  Ett exempel där de svarta tagit över är Öland. För fem år sedan fanns det 3 000 fler röda SRB än svarta SLB på ön. Men SRB har minskat och SLB ökat och vid årsskiftet var SLB 900 fler.

  – De svarta korna, alltså holstein, mjölkar mer och de röda kan vara svårare att mjölka i robot, säger rådgivaren Barbara Bruntner på Växa, som beklagar utvecklingen.

  – Jag tycker att den röda rasen har sin plats. Jag tycker om att man har blandade besättningar så att man får bra halter av fett och protein i tanken.

  Nedlagd produktion

  En djupdykning i statistiken visar hur rasbytet gått till på Öland.

  Av de 55 gårdar som slutat med mjölkdjur sedan 2010 hade två tredjedelar främst röda SRB. Och av de 250 gårdar som finns kvar har 137 blivit svartare de senaste åren, på 35 gårdar har de svartvita nu tagit över majoriteten.

  Än så länge är dock de flesta gårdarna SRB-dominerade. Men knappt. 2010 var de röda i majoritet på 175 av Ölands gårdar och SLB på 117.

  Fler svartvita kor

  2015 var SRB i majoritet på 125 gårdar och SLB på 121. Det som gör att SLB är fler på kommunnivå är att de svarta gårdarna är större, med i medel 44 fler registrerade djur.

  Mjölk- och köttbönderna Urban och Anna-Kajsa Arnesson i Hagby i Färjestaden har också fått fler svartvita kor.

  – Ibland roar jag mig med att räkna när jag går och mjölkar, det är 60 platser och det brukar pendla mellan 20 och 30 procent som är svarta, säger Anna-Kajsa Arnesson.

  En slump

  Att det blivit mer holstein är mest en slump.

  – Vi har inte styrt det, funkar korna så får de vara kvar. Hos oss får korna se ut hur de vill bara de mjölkar, säger hon.

  Fler svartvita kalvar

  Men även om två tredjedelar av korna är röda så är majoriteten av djuren på gården svarta.

   Mjölkbonden Anna-Kajsa Arnesson från Hagby på Öland
  Mjölkbonden Anna-Kajsa Arnesson från Hagby på Öland FOTO: Privat

  Urban Arnesson köper in tjurkalvar från fem gårdar runt omkring och av dem är merparten SLB nuförtiden.

  – Det är fler och fler mjölkproducenter som har gått över till svarta, då blir det så. Men det är lättare att få en röd att bli färdig för slakt, de svarta måste ha mat hela tiden och blir gärna en månad äldre innan de är färdiga, säger han.

  Fakta

  Traditionellt blir korna på bete allt rödare ju länge norrut man kommer i Sverige. Men låglandsboskapen vinner terräng. På fem år har andelen holstein ökat från 57 till 62 procent.

  Medan SRB har minskat med 16 procent har SLB ökat med 3 procent. På fem år har de svartvita SLB tagit över i 25 kommuner och är nu i majoritet i 159 av Sveriges 290 kommuner. De röda SRB är i majoritet i 106 kommuner. I 25 kommuner finns det inga eller väldigt få mjölkdjur.

  Källa: Jordbruksverkets kreatursdatabas. Bearbetning: ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen