Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober

  Svartlistad ett år trots indraget flyttförbud

  Efter flera turer fick Bengt Andersson rätt mot Jordbruksverket och flyttförbudet drogs tillbaka. Men han fortsatte att stå på myndighetens svarta lista i flera månader. Utan att han hade någon aning om det.

   Bengt Andersson utan för Alunda har vunnit kampen mot Jordbruksverket.
  Bengt Andersson utan för Alunda har vunnit kampen mot Jordbruksverket. FOTO: Oskar Schönning

  Hösten 2017 blev det en oanmäld inspektion hos Bengt Andersson i Alunda utanför Uppsala. Han hade 110 köttdjur på ett 20 hektar stort område med både bete och skog. De hittade ett antal djur med bristande märkning som ledde till att det utfärdades ett flyttförbud på vissa av hans djur.

  Sommaren 2018 blev han svårt sparkad av en ko. En lunga blev punkterad, tre revben och en axel var av.

  – Vilket gjorde att jag blev lite rädd för djuren, säger Bengt Andersson.

  Det gjorde att han av misstag senare skickade fel ko till slakt. De var enligt honom väldigt lika varandra och deras nummer nästan de samma.

  Begärde vite

  Jordbruksverket begärde därför ett vite på 100 000 kronor. Något som avslogs då flyttförbudet då ännu inte fått laga kraft.

  Bengt Andersson tog sedan fallet till Justitiekanslern (JK) som gav honom rätt och beslutade att Jordbruksverket skulle stå för hans advokatkostnader, vilket ATL skrivit om.

  Men historien slutar inte med det. När Niklas Lindström på Sörby slakteri i Heby för någon månad sedan rutinmässigt kollade Jordbruksverkets spärrlista över gårdar med flyttförbud såg han att Bengt Anderssons namn fortfarande fanns med på den. Fast att det borde vara grönt att hämta djur på gården.

  – Då ringde jag till Jordbruksverket och fick klartecken att köra dit, säger Niklas Lindström.

  FOTO: Oskar Schönning

  Han trodde också att myndigheten skulle rätta till sitt misstag.

  – Men när nästa lista kom var han fortfarande med.

  Då tog Niklas Lindström kontakt med Bengt Andersson.

  – Jag visste inte ens att listan fanns innan slakteriet ringde. När jag kontaktade Jordbruksverket fick jag veta att listan ”inte var huggen i sten” och att det bara var för slakterierna att ringa Jordbruksverket om de var osäkra. Men det är det nog inte alla som gör utan tror på Jordbruksverket. Dessutom svarar de nog inte i telefon fem-sex på morgonen när de som hämtar djuren åker ut, säger Bengt Andersson.

  Hur länge har du stått på listan utan att ha flyttförbud?

  – Det blir nog styft ett år.

  Kom ny lista

  Men nu har de löst sig. I alla fall för Bengt Andersson.

  – I förra veckan kom det en ny lista och där var han inte med. Men han skulle knappast ha varit borttagen om inte vi tagit tag i det, säger Niklas Lindström.

  Det är inte första gången han stött på problem med Jordbruksverkets lista över gårdar med flyttförbud.

  – Precis samma sak hände på en annan gård för två år sedan. Sedan kan det vara så att flyttförbudet bara gäller några djur på gården, men det framgår inte av listan. Dessutom är listan inaktuell i vissa stycken också, enligt Niklas Lindström.

  – Jag vet några som finns med på den som inte haft slaktdjur på minst tio år.

  Att det blivit så här är olyckligt och beror på den mänskliga faktorn, menar Diana Asani, handläggare på Jordbruksverket.

  När det tas ett beslut om transportförbud eller om att ett sådant ska hävas läggs det in i ett register och sedan i ett excelark som skickas ut till slakterierna en gång per kvartal.

  – Det måste ha blivit en miss, vilket är olyckligt, säger hon.

  Tidigare skickades listan ut en gång per halvår så det finns en vana på slakterierna att se listan som en fingervisning och inte ett facit, menar hon.

  – Eftersom vi tar beslut löpande, och det är de som gäller.

  Tror du att det finns fler namn på listan som inte ska vara där?

  – Det tror jag inte.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen