Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 augusti 2016

  Svart vecka för irländskt lantbruk

  På en vecka har tre personer mist livet i olyckor på irländska gårdar. En 8-årig flicka omkom i en olycka med en traktor i tisdags. För några dagar sedan omkom en lantbrukare efter en klämolycka och polisen utreder även ett tredje fall där en fårägare hittades död efter en förmodad fallolycka, skriver den irländska lantbrukstidningen Agriland.

  FOTO: Istock

  Den 8-åriga flickan fördes till sjukhus efter traktorolyckan som inträffade på en gård i Lismolin nära staden Castlebar i Mayo, men hennes skador var så allvarliga att hon senare avled.

  Hittades död

  I torsdags hittades en man i 50-årsåldern död på sin gård i Levalley i Laois. Enligt olycksfallsutredningen ska han ha hamnat mellan en traktor och en annans jordbruksmaskin. I söndags påträffades en död fårfarmare vid Mweelrea Mountain i Mayo. Olyckan tros ha inträffat i samband med att mannen skulle flytta sina får, skriver Agriland.

  De senaste olycksfallen har gjort att siffran över antalet omkomna inom lantbruket på Irland stigit till 8 i år. Förra året omkom 17 personer i liknande arbetsplatsolyckor på Irland.

  Dödsolyckor i Sverige

  För Sveriges del har ATL rapporterat om två dödsolyckor kopplade till lantbruket i år. Den första juli föll en 28-årig man ned i en gödselbrunn som han var på väg att tömma på en gård i Trelleborg och den 20 juli blev en man i 80-årsåldern omringad och nedtrampad av kor i Påarp i Halmstad.

  Under 2015 skedde fyra dödsolyckor inom lantbruket i Sverige enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen