Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2017

  Svårt svara på spettets ursprungsland

  Branschorganisationen Svensk fågel har i en undersökning frågat ansvariga i butikernas delikatessdiskar varifrån köttet i de färdiga kycklingspetten kommer, något som visade sig vara svårt att svara på.

  Merparten svarade att ursprunget var Sverige men vid kontroll var det så få som fem- av 71 tillfrågade butiker, som hade svenskt ursprung, uppger TT.

  Vid närmare kontroll visade det sig att kycklingen i de flesta fall var thailändsk. Studien omfattar 71 stora matbutiker från olika kedjor runt om i landet.

  – Att man säger något annat än var köttet verkligen kommer ifrån, det är väldigt allvarligt. Oavsett om det är medvetet eller inte så är det en falsk uppgift. Sådant ska butikerna självfallet veta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges konsumenter till TT.

  Allt fler vill veta varifrån maten kommer, inte minst med tanke på att djur i flera länder ofta behandlas med antibiotika. En överanvändning av antibiotika bidrar till spridningen av resistenta bakterier till djur och människor.

  Allvarligt att inte märka

  Sveriges konsumenter tycker att kravet på ursprungsmärkning borde gälla alla produkter, även om det inte finns något lagkrav att märka ut ursprung på färdigmat.

  – Egentligen är det obegripligt att man inte måste ange var köttet kommer ifrån bara för att man kryddar eller mal det, säger Jan Bertoft.

  71 matbutiker tillfrågade

  Studien omfattar 71 stora matbutiker från olika kedjor runt om i landet (bland annat Coop, Ica, Hemköp, Bergendahls).

  Svensk fågel ringde runt och frågade om vilket ursprung köttet i kycklingspetten i delikatessdiskarna hade. Merparten svarade initialt att ursprunget var Sverige men bara 5 av 71 tillfrågade butiker hade kycklingspett med svenskt ursprung.

  De främsta ursprungsländerna var Thailand (45/71 butiker), Thailand samt annat EU-land (8/71) och Bulgarien (10/71).

  Lagen om ursprungsmärkning omfattar inte värmebehandlade produkter, som kycklingspett, färdigmat eller mat på restauranger. Källa: TT

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen