Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari 2018

  Svårt sälja flis från Salix

  Trots att det går åt fullt med biobränsle i vinter är det svårt att sälja flis från salix i konkurrens med billigt rivningsavfall.

   Svårsålt. Närmaste värmeverk vill inte länge köpa Johan von Engeströms salixflis. Transportkostnaderna till köparen blir nu dubbelt så höga.
  Bild 1/4 Svårsålt. Närmaste värmeverk vill inte länge köpa Johan von Engeströms salixflis. Transportkostnaderna till köparen blir nu dubbelt så höga. FOTO: Torbjörn Esping Myself
   Michael Lagerkvist virkesköpare på Stora Enso tror att skogsbränslet har en ljus framtid, trots allt.
  Bild 2/4 Michael Lagerkvist virkesköpare på Stora Enso tror att skogsbränslet har en ljus framtid, trots allt. FOTO: Torbjörn Esping Myself
   Tomas Ulväng, vd Ena Energi, köper hellre billig RT-flis än salixflis.  
  Bild 3/4 Tomas Ulväng, vd Ena Energi, köper hellre billig RT-flis än salixflis.   FOTO: Torbjörn Esping Myself
   All metall måste rensas bort från RT-flisen innan den eldas. 
  Bild 4/4 All metall måste rensas bort från RT-flisen innan den eldas.  FOTO: Torbjörn Esping Myself

  Det rycker ur skorstenarna från både flispannan och pelletspannan hos Ena Energi i Enköping. Båda pannorna måste eldas för att förse stadsborna med värme i vintern.

  Ett par mil norrut hos Johan von Engeström i Refvelsta skördas salix. Flisen har i över 20 år gått till Enköping. Men nu måste den skickas dubbelt så långt för att hitta en köpare – i Västerås.

  – Det är väldigt tråkigt. Den lokalodlade energin här i Enköping är så gott som död.

  Är det en lönsam gröda nu?

  – Nej, det är det inte. Nej, säger Johan von Engeström.

  LÄS ÄVEN: Salixplogpinnar – en lysande affärsidé

  Svårt även för groten

  Det är inte bara salixflis som är svårt att sälja, Johan von Engeström har också svårt att hitta lokal avsättning för grotflisen från de 750 hektaren skog. Värmeverket i Enköping har gått från att elda skogsflis till att till 90 procent elda flis från rivningsvirke, varav en del är importerad. Anledningen är främst ekonomisk. RT-flis kostar bara en tiondel av vad skogsflis kostar.

  – Rivningspriset är så mycket lägre. Men det är också en hållbarhetsfråga. Vi tycker det är bra att vi tar hand om en produkt som annars skulle hamna på deponi, säger Tomas Ulväng, VD för Ena Energi.

  LÄS ÄVEN: Svensk salixteknik säljer som smör

  ”Borde satsa lokalt”

  Salixodlaren Johan von Engeström tycker att värmeverken som ratar lokalt producerad energi borde vårda relationen med sina lokala energiproducenter. Och varnar för att det inte finns några odlare av energiskog när strömmen av avfall kanske upphör i framtiden.

  – Man måste tänka långsiktigt. Att etablera salix är inte något man gör i en handvändning. Det är inte som att så höstvete.

  Tomas Ulväng på Ena Energi påpekar att salix inte bara är dyrare, utan också är svårt att elda och inte kommer i jämna leveranser.

  – Har man inte en produkt som någon vill köpa så måste man anpassa varan. Man måste fråga oss energibolag hur varan ska se ut och när den ska levereras. Det gäller att ha en bra dialog.

  Även för biobränsle från skogen har det varit en sämre marknad de senaste åren, med lägre volymer och lägre priser.

  Men kanske är det en vändning på gång. Under vintern har lagren minskat väsentligt. Baltikum har inte kunnat leverera så stora volymer som tidigare.

  Konkurrensen om avfallet ökar och nya biobränslepannor i både Sverige och Danmark kan ge en bättre marknad från skog och åker. Större volymer och högre priser hägrar.

  – Det finns en optimism när det gäller biobränsle fast det är en dipp just nu. När andra länder kommer igång med sin inhemska förbränning så kommer nog en förändring även i Sverige, säger Michael Lagerkvist, virkesköpare på Stora Enso.

  LÄS ÄVEN: Biogasgrödor mer lönsamma än korn

  Relaterade artiklar

  Till toppen