Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juli 2019

  Svårt jobb för slamutredare

  VISBY

  Gunnar Holmgren har ett tydligt uppdrag att formulera ett förbud av slamspridning, men det gör det inte enklare, konstaterar han.

   Frågan om användning av avloppsslam som gödningsmedel är kontroversiell.
  Frågan om användning av avloppsslam som gödningsmedel är kontroversiell. FOTO: Härje Rolfsson

  – Är det någon som vill byta jobb med mig?

  Frågan ställs av Gunnar Holmgren, vars jobb är att, enligt ett regeringsuppdrag, utforma både ett krav på utvinning av fosfor ur avloppsslam och ett förbud mot spridning av avloppsslam. Han ställer den efter en panelrunda under ett Almedalenseminarium där alla åsikter från absolut nej till slamspridning (från en LRF:are tillika centerpartistisk kommunpolitiker) till tveklöst ja (från företrädare för en regional VA-organisation). Det är en gammal konflikt, och en som det inte är lätt att ge sig in i, även om direktiven i utredningsuppdraget är mycket tydliga.

  – Jag trodde när jag tog på mig uppdraget att det skulle vara en enkel fråga. Men när man börjar sätta sig in i ämnet inser man hur många knepiga avvägningar som måste göras.

  Mycket känslor

  Även regeringen underskattade uppenbarligen frågans komplexitet från början. Utredningen, som tillsattes i juli 2018, skulle ursprungligen vara klar den 15 september i år. I april förlängdes tiden till den 10 januari 2020.

  Utredningen har tittat på hur andra länder i Europa gör, och kunnat konstatera att runt 50 procent av slammet sprids på åkermark. Det enda land med ett totalförbud är enligt Gunnar Holmgren Schweiz. Direktiven, som utredaren kallar de snävaste han mött med ett femtontal utredningar bakom sig, ger inget utrymme för att beakta miljöeffekterna av fosforbrytning eller behovet av fosfor ur beredskapssynpunkt.

  Inte för att det inte finns tillräckligt annat att ta hänsyn till. Som juridiska bedömningar om hur EU:s princip om fri rörlighet för varor ska beaktas, och den skiftande kvaliteten på svenska reningsverk, men också mer svårgripbara faktorer.

  – Det finns så mycket starka känslor och uppfattningar kring det här.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen