Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juli 2017

  Brexit: Kräver nya lagar för att rädda skördar

  I år har det kommit 17 procent färre utländska säsongsarbetare till Storbritannien. Nu kräver lantbruksorganisationen NFU nya immigrationslagar för att rädda kommande års skördar.

   NFU:s ordförande Meurig Raymond på en walesisk bondgård 2014.
  NFU:s ordförande Meurig Raymond på en walesisk bondgård 2014. FOTO: NFU

  Precis som i Sverige är stora delar av Storbritanniens lantbruk beroende av säsongsarbetare från utlandet. Tidigare år har de framför allt kommit från Rumänien, Bulgarien och andra östeuropeiska länder.

  Något som ser ut att bli omöjligt när Storbritannien träder ur EU i enlighet med Brexitomröstningen, där just den fria rörligheten för arbetare var ett hett tema.

  Oro för kommande skördar

  Redan i år har 17 procent färre utländska säsongsarbetare kommit till Storbritannien, skriver lantbruksorganisationen NFU (National Farmers Union) i en rapport. En nedgång som delvis förklaras av uppmärksamheten kring Brexit-omröstningen, men även av förbättrad levnadssituation i många östeuropeiska länder, samt att det brittiska pundet har försvagats jämfört med tidigare år.

  NFU kräver nu att regeringen snabbutreder nya säsongsarbetarregler för att säkra tillgången på gästarbetare för de gröna näringarna 2018 och 2019.

  ”Att rekrytera utländsk arbetskraft är inte något som kan göras i en handvändning. Det tar sin tid för företag att rekrytera och när det kommer till säsongsarbete planerar de i regel nio månader i förväg”, säger NFU:s ordförande Meurig Raymond i ett pressmeddelande.

  Även problem för den fasta arbetskraften

  NFU är även oroade över de många utländska medborgare som är fast anställda inom det brittiska lantbruket, men som riskerar att tvingas lämna landet när Storbritannien träder ur EU. En enkätundersökning som organisationen har gjort med sina medlemmar visar hur beroende landets jordbrukssektor är av utländsk arbetskraft.

  Icke-brittiska medborgare som jobbar inom den brittiska jordbruksindustrin:

  • 75 procent av alla säsongsarbetare på grönsaksodlingar rekryteras från Bulgarien och Rumänien.
  • 58 procent av säsongsarbetarna inom fjäderfäprodukten hämtas från utlandet.
  • 85 procent av de auktoriserade veterinärerna inom köttproduktionen är medborgare i andra länder.
  • 35-40 procent av arbetskraften inom äggindustrin kommer från andra EU-länder.
  • 56 procent av alla mjölkbönder uppger att de anställt utländsk arbetskraft under de senaste fem åren.
  • 63 procent av arbetarna på landets köttbehandlingsanläggningar kommer från andra EU-länder.
  • Källa: NFU.

  LÄS MER: NFU:s rapportLÄS MER: Jordbrukssubventionerna faller efter BrexitLÄS MER: EU fortsatt viktigast för brittiska bönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen