Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2016

  Svårt att minska antibiotikan

  HERNING, DANMARK.

  Det går att minska antibiotikaanvändningen i grisproduktionen, men det är inte lätt och det kostar pengar.

   Vid ett seminarium på den danska Svinekongresen i Herning diskuterades antibiotikaanvändningen inom grisproduktionen. Bilden är tagen vid annat tillfälle.
  Vid ett seminarium på den danska Svinekongresen i Herning diskuterades antibiotikaanvändningen inom grisproduktionen. Bilden är tagen vid annat tillfälle. FOTO: HELGE RUBIN

  Det var slutsatsen vid ett seminarium på den danska Svinekongresen i Herning.

  Dansk grisproduktion pressas av politiker och opinion att minska sin användning av antibiotika. Visserligen försvarar branschen sig med att användningen är väldigt mycket lägre i Danmark än i konkurrentländer Tyskland och Spanien.

  Poul Bækbo, chefskonsulent på forsknings- och utvecklingsföretaget Seges redogjorde för en rad initiativ som testas i dansk grisproduktion. Målet är att till år 2018 sänka antibiotikaförbrukningen med 15 procent från 2015 års nivå.

  Det går sådär.

  Under årets första månader minskade förbrukningen endast med 0,6 procent.

  Smågrisperioden

  Det är under smågrisperioden som den mesta antibiotikan används. Här har medicinsk zink varit ett alternativ sedan länge, men nu ifrågasätts zink av andra EU-länder och danskarna befarar att den kan fasas ut.

  Andra tillsatser som testas i fodret är kalcium, probiotika och tång, dock ännu så länge utan någon signifikant effekt.

  I stället är det förebyggande åtgärder som att bryta smittovägar, vaccinera mera och minimera antalet tillfälle när grisarna blandas med varandra i nya grupperingar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen