Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juli 2018

  Svårt att få tid att slakta när fodret tryter

  I Skåne får de bönder som vill slakta nöt och lamm på grund av foderbrist vänta till årsskiftet. Nu uppmanar LRF kommuner och konsumenter att köpa mer svenskt kött för att priset inte ska gå ner allt för mycket.

  FOTO: Rickard Nilsson

  Det ovanliga med årets torka är att den inte är begränsad till vissa regioner utan slår mot en stor del av landet. Många djurbönder oroar sig över fodersituationen, och enda utvägen är inte sällan förtida slakt. Det är dock inte alltid så enkelt att få till. Det gäller bland annat för djurbönderna i Skåne, där slakterierna ligger mellan tre och fyra veckor efter sin plan för de bönder som har en anmäld eller planerad slakt.

  – Problemet är för dem som inte har planerat slakt utan anmäler sig nu – då finns det inga möjligheter förrän till årsskiftet, säger Maria Hofvendahl Svensson, vice ordförande LRF Skåne.

  Åar börjar sina

  Läget är i stort sett lika illa över hela Skåne.

  – De flesta har fått börja stödutfodra ute på beten, och nu börjar även åar på vissa platser sina, så det är väl risk att man får börja köra vatten till djuren också, fortsätter Maria Hofvendahl Svensson.

  Även i Mälardalen har torkan lett till foderbrist.

  – Tidigare har man kunnat ringa en granne eller lantbrukare i Skåne. Men nu är det ingen som har extra balar. Även om det fanns, en bal kostar 1100 kronor och vi gör av med sex till åtta om dagen på vintern. Det blir för dyrt, säger Anders Ström på Bögs gård utanför Sollentuna till Mitt i Stockholm.

  Han planerar att slakta på sitt vanliga slakteri, Almunge slakteri utanför Uppsala, i september – men hade han gått till konkurrenten Scan hade han fått vänta till januari. Nu hoppas Anders Ström att lokalsamhället ska köpa gårdens naturbeteskött för att i undvika förluster. Alternativet är att sälja till de stora slakterierna – men när många vill slakta samtidigt är det troligt att deras priser för köttet går ner.

  ”Nu eller aldrig ska man köpa svenskt kött”

  För Maria Hofvendahl Svensson på LRF Skåne är lösningen att få upp andelen av svenskt kött som konsumeras.

  – Vi kommer att uppmana kommuner och konsumenter att nu eller aldrig ska man köpa svenskt kött. För slakterierna måste ha kunder – det är det som stoppar upp det nu. Med större efterfrågan kan de börja slakta mer. Jag pratade med lantbrukare i dag och de upplever att slakterierna ställer upp så gott de kan om det är krisläge – men visst, de är också affärsmässiga och måste tjäna pengar. Kunde vi bara öka på den svenska andelen av det kött som konsumeras så hade det underlättat för att få bättre priser.

  Relaterade artiklar

  Till toppen