Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 januari 2018

  Svåra regler bromsar lantbrukares föräldraledighet

  Företagare med enskild firma, som många lant- och skogsbrukare är, har sämre möjligheter att planera ekonomin under föräldraledigheten. De tar också ut färre dagar av föräldraledigheten än vad anställda eller företagare med aktiebolag gör.

   Föräldrapenning är ingen självklarhet för egenföretagaren.
  Föräldrapenning är ingen självklarhet för egenföretagaren. FOTO: Per-Olof Stoltz

  Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning av hur Försäkringskassan sköter egenföretagarnas föräldrapenning.

  Föräldrapenningen baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, och den är knivigare att fastställa för en företagare än för en anställd.

  Det komplicerade regelverket kan göra att egenföretagare väljer att inte använda föräldraförmånerna, vilket i sin tur kan undergräva förtroendet för föräldraförsäkringen i sin helhet, befarade Riksrevisionen, och bestämde sig för att inleda en granskning.

  Svårberäknat

  I granskningen ingick bland annat intervjuer med representanter för olika företagarorganisationer samt med enskilda företagare.

  Revisionen konstaterar i sin rapport att det är svårt för egenföretagare med enskild firma att beräkna hur stor föräldraersättningen kommer att bli. Det har lett till att 35 procent av de manliga egenföretagarna och fyra procent av de kvinnliga, under perioden 2010-2012, inte tog ut en enda dags föräldrapenning under barnets tre första år. Motsvarande siffror för anställda är 14 procent för män och en procent för kvinnor.

  Godkänt betyg

  Sammantaget kommer Riksrevisionen dock fram till slutsatsen att Försäkringskassan trots allt hanterar ett komplicerat regelverk på ett ganska bra sätt. Men det finns utrymme för förbättringar.

  Revisionen föreslår bland annat att Försäkringskassan förbättrar informationen så att egenföretagare lättare kan planera hur ekonomin påverkas av en föräldraledighet. Man rekommenderar också en systematisk kvalitetsuppföljning av SGI-handläggningen på Försäkringskassan.

  LÄS OCKSÅ: Ljusglimt för olycksdrabbad näringLÄS OCKSÅ: Småföretagare ska ha råd att vara sjuka

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen