Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars

  Ger vårrapsen en ny chans

  Håkan Svanäng satsar efter flera års uppehåll återigen på vårraps. Senast han odlade grödan tvingades han harva upp hela arealen efter jordloppornas tuffa angrepp.

   Nytt betningsmedel mot insekter gör att Håkan Svanäng som driver Svanäng Lantbruk mellan Uppsala och Stockholm återigen vågar testa vårraps efter flera års uppehåll.
  Nytt betningsmedel mot insekter gör att Håkan Svanäng som driver Svanäng Lantbruk mellan Uppsala och Stockholm återigen vågar testa vårraps efter flera års uppehåll. FOTO: Privat

  Håkan Svanäng har drivit Svanäng Lantbruk utanför Knivsta mellan Stockholm och Uppsala i snart fyrtio år. Fram till förbudet mot betning med neonikotinoider för sju år sedan hade vårraps en viktig del i växtföljden på gården.

  Efter förbudet fortsatte han att odla vårraps med obetat utsäde, men jordlopporna gick till hårt angrepp direkt vid plantornas uppkomst. Första året sådde han i fläckarna som jordlopporna skapat men det hjälpte inte för att få ett bra resultat.

  – Nästa år när angreppen blev stora var jag mer på hugget, harvade upp allt och sådde spannmål i stället. Det är inget roligt att hålla på med, säger han.

  Lång erfarenhet av grödan

  Efter det slutade han med vårraps. Men tack vare det nya betningsmedlet vågar han sig på grödan igen och testar försiktigt med tio hektar.

  Vårrapsen är en viktig omväxlingsgröda i gårdens spannmålsdominerade växtföljd och ger både friskare spannmål och högre avkastning till efterföljande grödor. Höstraps har ännu bättre förfruktseffekt, men för att hinna så höstraps i rätt tid krävs ofta svartträda vilket inte alltid finns att tillgå. Men i år kan det även bli lite höstraps, hoppas han.

  Osäkra framtidsutsikter

  Höstvete dominerar på gården men här odlas också havre, korn, ärtor och vall till hästfoder på de nästan 200 hektaren. Under många år fungerade vårrapsen bra på gården och krävde bara en till två bekämpningar mot rapsbaggar. Men det ökade insektstrycket, inte bara från jordloppor och rapsbaggar utan också exempelvis kålmal, gör att framtidsutsikterna för vårrapsen är lite osäker tycker han. Särskilt med tanke på att utbudet av kemiska bekämpningsmedel mot insekter gradvis minskar.

  – Det är en knepig situation. Jag hoppas på nya lösningar som gör att det går att skydda vårrapsen bättre mot insekterna på sikt, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen